2023 – magas szintű látogatásokkal és fontos eseményekkel teli év
Magyarország igazi példa számunkra arra, hogy a szükségben mutatkozik meg az igaz barát. A Türk Államok Szervezete aktív megfigyelőjeként Magyarországnak meghatározó szerepe van az összes türk állam, köztük Azerbajdzsán európai politikai törekvéseiben.
2023 – magas szintű látogatásokkal és fontos eseményekkel teli év
Vélemény

2023 – magas szintű látogatásokkal és fontos eseményekkel teli év

Fotó: Hegedüs Róbert
20/12/2023 07:00

Tahir Taghizade, az Azerbajdzsáni Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

Az Azerbajdzsán és Magyarország kétoldalú kapcsolatai szempontjából újabb emlékezetes év végéhez közeledve, nagy örömmel osztok meg az Eurázsia olvasóival a legkiemelkedőbb eredmények közül néhányat.

Ez az év különösen gazdag volt magas szintű kétoldalú látogatásokban. Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök kétszer is Budapestre utazott, először januárban, amikor aláírták a közös nyilatkozatot Azerbajdzsán és Magyarország megerősített stratégiai partnerségéről, majd augusztusban, a nemzeti ünnep és az atlétikai vb alkalmából. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke novemberben látogatott Azerbajdzsánba, hogy részt vegyen az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programjának (SPECA) csúcstalálkozóján. Nemcsak állam- és kormányfők tettek kétoldalú látogatásokat, hanem közel húsz miniszteri látogatásra is sor került ebben az évben.

Szerencsére kétoldalú kapcsolataink nem korlátozódnak a politikai együttműködésre. Az idén Budapesten került sor a Magyar-Azeri Gazdasági Vegyes Bizottság kilencedik ülésére, a 87 vállalatot tömörítő Magyar-Azeri Üzleti Fórumra és a Stratégiai Párbeszéd első ülésére. Ahogyan azt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az Azerbajdzsán és Magyarország közötti kereskedelmi forgalom 2023 első nyolc hónapjában megközelítette a 100 millió dollárt, ami rekordot jelent a korábbi évekhez képest.

A magyarországi Hell Energy Group és az Azerbajdzsáni Befektetési Társaság közötti megállapodás aláírása a cég legnagyobb külföldi vállalkozása. A magyarországi KÉSZ-csoport már megkezdte a Jabrayil-körzetbeli Soltanli falu újjáépítését, melynek alapkőletételére Szijjártó Péter és Sahil Babayev azerbajdzsáni munkaügyi és szociális védelmi miniszter jelenlétében, november 24-én került sor. Említésre méltó, hogy Magyarország mindig is a nemzetközi jog normáin és elvein alapuló elfogulatlan hozzáállást tanúsított, és támogatta Azerbajdzsán területi integritását.

A MOL-csoport az Azeri-Chirag-Gunashli olajmezőben és a Baku-Tbiliszi-Ceyhan kőolajvezetékben való részesedésével az azerbajdzsáni energiapiac fontos szereplőjévé vált. Az azerbajdzsáni olajat az Adria-kőolajvezetéken keresztül szállítják a pozsonyi finomítóba. Az energiabiztonság tehát az együttműködés másik kulcsfontosságú területe. Idén a SOCAR azerbajdzsáni olaj- és gázipari vállalat, valamint a bolgár, román, magyar és szlovák gázszállító hálózatok üzemeltetői egyetértési nyilatkozatot írtak alá Szófiában a Szolidaritási Gyűrű gázfolyosó projekt megvalósításáról. Azerbajdzsán megkezdte a földgázszállításokat Magyarországra egy 100 millió köbméter gáz megvásárlásáról és további 50 millió köbméter tárolásáról szóló megállapodás keretében. 

Energiaügyi együttműködésünk kiterjed továbbá a megújuló energiaforrások területére is. Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői a tavalyi bukaresti találkozón megállapodást írtak alá a stratégiai partnerségről a zöld energia fejlesztése és szállítása terén. Budapest adott otthont a közelmúltban az ötödik miniszteri találkozónak e megállapodás végrehajtása érdekében. A cél egy víz alatti elektromos kábel lefektetése a Fekete-tenger alatt, az azerbajdzsáni energia Európába történő eljuttatása érdekében. Mivel országaink földrajzi elhelyezkedése lehetővé teszi a Nyugat és Kelet közötti tranzitszerep betöltését, Magyarországgal is együttműködünk a Középső Folyosó keretében, amelynek jelentősége az Ukrajnában zajló háború miatt szignifikánsan megnőtt.

A kulturális együttműködés szintén a figyelem középpontjában állt ebben az évben. Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének köszönhetően felavatták Nizami Ganjavi neves azerbajdzsáni költő és filozófus mellszobrát a lakiteleki Hungarikum Ligetben.

A kétoldalú kapcsolatok mellett többoldalú együttműködésünk is van Magyarországgal. Ebben a tekintetben a Türk Államok Szervezetének Magyarországi Képviseleti Irodája kulcsfontosságú partnerünk, annak ellenére is, hogy hatalmas veszteség mindannyiunk számára, hogy az idén elhunyt Hóvári János, az együttműködés vezető ereje és a türk világ megbízható barátja. Ez ismét bizonyítja, hogy stratégiai partnerségünk és baráti kapcsolataink nem kizárólag személyeken múlnak.

Emlékezetes év volt a 2023-as év Azerbajdzsán számára, azért is, mert ebben az évben ünnepeltük Nemzeti Vezetőnk, Heydar Aliyev születésének 100. évfordulóját, aki történelmi szerepet játszott hazám állam- és nemzetépítésében. Történelmünkben betöltött szerepét Kossuth Lajoshoz és Andrássy Gyulához hasonlítanám.

Magyarország igazi példa számunkra arra, hogy a szükségben mutatkozik meg az igaz barát. A Türk Államok Szervezete aktív megfigyelőjeként Magyarországnak meghatározó szerepe van az összes türk állam, köztük Azerbajdzsán európai politikai törekvéseiben. Mi a magunk részéről minden alkalommal be kívánjuk bizonyítani, hogy Azerbajdzsán barátja és szövetségese Magyarországnak.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások