A digitális valutát teszteli Thaiföld
A digitális valuta vagy digitális jegybankpénz (angolul Central Bank Digital Currency – CBDC) az egyes országok központi bankjai által kibocsátott hivatalos fizetőeszközök, amelyek fizikailag nem léteznek, csupán digitális formában elérhetők. 
A digitális valutát teszteli Thaiföld
Fókusz

A digitális valutát teszteli Thaiföld

Fotó: iStock
Klemensits Péter 23/05/2023 07:01

A digitális valuta vagy digitális jegybankpénz (angolul Central Bank Digital Currency – CBDC) az egyes országok központi bankjai által kibocsátott hivatalos fizetőeszközök, amelyek fizikailag nem léteznek, csupán digitális formában elérhetők. Az utóbbi időben a technológiai fejlődésnek köszönhetően a pénzügyi rendszerek területén jelentős átalakulás vette kezdetét, melyek következtében a kriptovaluták terjedésével az állam ellenőrző szerepe gyengült, így a digitális jegybankpénzek bevezetése a pénzügyi rendszerek stabilitásának megőrzését szolgálják.

A monetáris stabilitás fenntartását számos országban prioritásként kezelik, nem véletlen, hogy a nagyhatalmak, mint Kína, Oroszország, Brazília már egy ideje kísérletezik a CBDC használatával. Emellett persze számos kisebb állam is jelentős előrelépést ért el ezen a területen, mint például Délkelet-Ázsiában Thaiföld.

Thaiföldön a digitális jegybankpénzzel kapcsolatos kísérletek még 2018 augusztusára nyúlnak vissza, amikor a Bank of Thailand (BOT) az Inthanon nevű projekt elindításával az R3 és a Wipro együttműködésével, valamint kereskedelmi bankok bevonásával kifejlesztett egy CBDC-prototípust. Az lnthanon projekt a CBDC tokenek kibocsátásával kívánta lehetővé tenni a belföldi pénzátutalásokat az ország bankközi rendszerén belül.

A projekt első fázisa az alapvető fizetési infrastruktúra kiépítésére összpontosított, míg a következő fázisokban a blokklánc-technológia egyéb funkciókhoz való alkalmazását vizsgálták. 2021 áprilisában a thai központi bank jelentésében azt hangsúlyozta, hogy a magánállományok sikerei veszélyeztetik a „monetáris szuverenitást és a pénzügyi stabilitást”. Éppen ezért a jegybank 2022 folyamán el fogja kezdeni a digitális baht tesztelési protokolljait. 2022 augusztusában a jegybank már azt közölte, hogy várhatóan az év végétől 2023 közepéig teszteli a lakossági digitális valutát mint alternatív fizetési lehetőséget. A tesztelés során a lakossági központi banki digitális valutát (CBDC) készpénzszerű tranzakciók lebonyolítására, például áruk és szolgáltatások kifizetésére használják korlátozott területeken, és mintegy tízezer lakossági felhasználó körében – fogalmazott a jegybanki közlemény.

A tesztelési fázis két szakaszra bontható. Az első, alapozási szakasz a rendszer hatékonyságának és biztonságának értékelésére, koncentrál, beleértve a technológiai tervezést is. Ebben a fázisban a CBDC-t készpénzszerű tevékenységek – például áruk és szolgáltatások kifizetésére – végzésére használják a BOT által kiválasztott, korlátozott területen és  korlátozott léptékben, körülbelül tízezer kiskereskedelmi felhasználóval, valamint a Bank of Ayudhya Public Company Limited, a Siam Commercial Bank Public Company Limited és a 2C2P (Thailand) Company Limited vállalatok által. A tesztelés ezen szakasza várhatóan 2023 közepéig tart. A második, innovációs szakasz a programozhatóságra összpontosít, megkönnyítve a CBDC innovatív felhasználási eseteinek fejlesztését, ami új pénzügyi szolgáltatásokat eredményez az ügyfelek széles köre számára. Ez segíteni fogja a BOT-t a CBDC kialakításának fejlesztésében és javításában, hogy a jövőben megfeleljen a thaiföldi kontextusnak.

A thai központi bank teljes mértékben tisztában van a digitális gazdaság előretörésével, nem véletlen, hogy a világon az elsők között kezdett kísérletezni a CBDC használatával, miközben a bevezetésével kapcsolatos nehézségeket sem becsüli le. A thai jegybank elnöke, Sethaput Suthiwartnarueput tavaly októberben hangsúlyozta, az intézmény arra törekszik, hogy minél több tapasztalatot szerezzen a CBDC-vel kapcsolatban, ezért a kockázatokat és a veszélyeket figyelembe véve várhatóan még több évre lesz szükség ahhoz, hogy a fizetőeszköz megjelenjen a piacon.


A szerző az Eurázsia Központ tudományos főmunkatársa.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

Milyen előnyei vannak a digitális jegybankpénznek?
Technológiai hatékonyság: A kifizetések és pénzátutalások valós időben, közvetítők – például bankok és elszámoló ügynökségek – nélkül történhetnek.

Pénzügyi integráció: A központi bankoknál vezetett biztonságos pénzszámlák hatékony eszközt jelenthetnek ennek érdekében, lehetővé téve, hogy minden nagykorú állampolgár ingyen vagy minimális költséggel kapjon egy alapszámlát.

Költséghatékonyság: A kiadásoknak a fizikai létesítményekről a digitális banki szolgáltatások felé történő áthelyezésével a pénzügyi szolgáltatók évente 400 milliárd dollár közvetlen költséget takaríthatnak meg.

Az illegális tevékenységek csökkentése: a CBDC lehetővé teszi az egyes készpénzegységek hollétének nyomon követését, ami segít a központi banknak az illegális tevékenységek megelőzésében.

A tranzakciók bizonyítása: A két fél közötti tranzakciókat bizonyító digitális nyilvántartásokkal elkerülhetők a készpénzzel kapcsolatos olyan problémák, mint a csere, a pénzlopás és a vitatott tanúvallomás.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások