A globális pénzügyi rendszer jövőjéről egyeztettek Kínában az MNB részvételével
Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte az MNB.
A globális pénzügyi rendszer jövőjéről egyeztettek Kínában az MNB részvételével
Selyemutak

A globális pénzügyi rendszer jövőjéről egyeztettek Kínában az MNB részvételével

Fotó: MNB
Eurázsia 27/05/2024 19:50

Matolcsy György jegybankelnök is meghívást kapott az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumra, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei - közölte az MNB. Az eseményt megelőzően a Fudan Egyetem rektora ünnepélyesen átadta a jegybank elnökének az Egyetem tiszteletbeli professzorának való kinevezését.

A Tsinghua Egyetem PBC School of Finance (PBCSF) a Reinventing Bretton Woods Bizottsággal (RBWC) és az Academy of Contemporary China and World Studies (ACCWS) együttműködve adott otthont a 2024 Tsinghua PBCSF Globális Pénzügyi Fórum - 80 évvel Bretton Woods után elnevezésű konferenciának, melyen Matolcsy György jegybankelnök a globális pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatások: gazdasági széttagoltság mérséklése és megelőzése témájú panelbeszélgetésen vett részt. A nemzetközi konferencia fókuszában a gazdasági és pénzügyi területek főbb kérdései, a kínai pénzügyi nyitás és a globális gazdasági fejlődés aktualitásai és a geopolitikai kihívások álltak.

Matolcsy György jegybankelnök a panelbeszélgetés során kifejtette, hogy milyen kihívásokkal néz szembe jelenleg a nemzetközi monetáris rendszer, és melyek a lehetséges megoldások ezekre a kihívásokra. A jegybankelnök kiemelte, hogy tanulni kell a gazdasági és pénzügyi ciklusok mintázataiból és ezeket a tanulságokat összegezve a globális monetáris rendszert újra kell tervezni, hogy biztosítsa a globális pénzügyi stabilitást, mivel a pénzügyi rendszer az alapja mindenfajta átmenetnek. Hangsúlyozta, hogy a zöld és a digitális átállás egymásba fonódó szerkezeti változások, amelyek új megközelítéseket igényelnek, a fenntartható pénzügyek elvezetnek az új fenntartható világrendhez.

Fotó: MNB
Matolcsy György mellett a fórumon előadóként részt vett a Xuan Changneng, a kínai jegybank alelnöke, Liao Min, kínai pénzügyminiszer helyettes, Zhou Xiaochuan, volt kínai jegybankelnök, Zhu Min, a Tsinghua Egyetem Nemzeti Pénzügyi Kutatóintézetének elnöke, valamint a kínai jegybank és az IMF korábbi alelnöke, Boris Vujcic, a horvát jegybank elnöke, a világszerte elismert Nouriel Roubini közgazdász, a Nobel-díjas Joseph Stiglitz közgazdász, Michael Spence, a Stanford Graduate School of Business dékánja, Jacob Frenkel, az izraeli jegybank korábbi elnöke és a G30 alapítványi igazgatóságának elnöke, Danny Quah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem dékánja, valamint a világ számos országából érkezett gazdasági, pénzügyi és monetáris politikai szakember és az egyetemi világ képviselői. A konferencia elsődleges célja volt, hogy megvitassák a jelenlegi globális gazdasági és pénzügyi helyzet kihívásait, melyek előrevetíthetik egy új nemzetközi gazdasági rend kialakulásának lehetőségét.
Fotó: MNB
A kínai program során Matolcsy György találkozott a Fudan Egyetem rektorával, aki átadta a tiszteletbeli professzori kinevezést a jegybank elnökének. A Fórumot követően Matolcsy György kínai jegybanki vezetőkkel és szakemberekkel folytatott eszmecserét.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások