A háromágú villa titka, avagy a krikett diszkrét bája
Eredetileg az angolok nemzeti játéka volt a krikett (cricket), de rendkívüli népszerűségre mégis a Távol-Keleten tett szert, Indiában, Pakisztánban és Japánban, de Ausztráliában is egyike a legtöbbeket érdeklő sportágaknak. A legjobb krikettjátékosok igazi világsztárok, akik életét mozifilmeken dolgozzák fel, s akiket akár a miniszterelnökségig is repíthet a népszerűség.
A háromágú villa titka, avagy a krikett diszkrét bája
Sport

A háromágú villa titka, avagy a krikett diszkrét bája

Fotó: AFP/Phill Magakoe
Morvai Katalin 23/05/2023 06:00

Eredetileg az angolok nemzeti játéka volt a krikett (cricket), de rendkívüli népszerűségre mégis a Távol-Keleten tett szert, Indiában, Pakisztánban és Japánban, de Ausztráliában is egyike a legtöbbeket érdeklő sportágaknak. A legjobb krikettjátékosok igazi világsztárok, akik életét mozifilmeken dolgozzák fel, s akiket akár a miniszterelnökségig is repíthet a népszerűség.

Nem kell szégyenkeznie annak, aki Európában nem tudja (még nagyjából se) vázolni a sportág lényegét. Magyarországon nincs gyökere, szokás ugyan a métához hasonlítani, de sportszerető legyen a talpán, aki tudja, az mi fán terem. A krikettet elsősorban a Brit Nemzetközösség országaiban űzik, a nagy nemzetközi mérkőzések akár napokig is eltartanak, és ahhoz képest, hogy mennyire nem látványos (tegyük hozzá, a mi szemünknek) ez az ütővel és labdával űzött sportág, Eurázsiában a legnépszerűbbek egyike.

A két csapat 11-11 játékosból áll – a labdarúgással való hasonlatosság ebben ki is merül. A labda ugyanis kicsi, kemény, és még a világért se rúgják, hanem dobják, illetve ütik. Mégpedig egy hosszúkás, lapos 12 centinél nem szélesebb „fadarabbal”.

A szabályok rendkívül összetettek, alaphangon 42 (!) szabály van, amelyet a sportágban „törvénynek” neveznek, ennek megfelelően elég nagy kihívás a mérkőzéseket követni. A stadionok több tízezresek. Brisbane-ben, a 2032-es nyári olimpia helyszínén most fogják lebontani a Gabba elnevezésű, 42 ezer fős krikett-stadiont, hogy a helyére egy szebbet,  nagyobbat, jobbat építsenek 2,7 milliárd ausztrál dollárért (641 milliárd forint).

A sportág tekintélyes létszámban összeverődő közönsége ehhez képest mit lát?

A messze távolban, az ovális zöld gyep ledöngölt közepén két egymással szemben jó húsz méterre a földbe szúrt háromágú favillát (karókat) a tetején az ágakat összekötő fapálcákat (ez a két kapu). Az építmény teljes szélessége 22.86 cm, a pálcák egyenként két-két cm vastagok. Ezt próbálja egy kemény kislabdával eltalálni a dobó, ami ellen az ütőjátékos védekezik.

Fotó: iStock

Pápai dekrétumban

A krikett azon sportágak közé tartozik, amelyet nem lehet könyvből megtanulni. Nagyon sokat kell szakértő társaságában nézni, hogy átláthatóvá és követhetővé váljanak az események. Persze a krikettnek volt ideje kiforrnia magát. Meglehetősen régóta játsszák.

Az első forrásnak az 1240 előtt született pápai dekrétumot szokás tartani, ennek lapjain látható a sportág illusztrációja. A lexikonok szerint a Brit-szigeteken az 1200-as években jelentek meg a kislabdás játékok, olyanok, mint a rounders, a vicces nevű cats and dogs (macskák és kutyák), a stollball és persze a krikett is. Az utóbbi játék nevének eredetét szokás a pásztorok kampós botjától, a „cricce”-ből eredeztetni, de a „chirchyard”, azaz a templomkert is szóba jöhet. Ütőként eleinte megtették a botok és bunkók, ám az 1700-as évektől egyre inkább hasonlítanak az ütők a mai sütőlapátokhoz. Egészen pontosan 1853 óta szabványos az az ütő, amelyet ma is látni a játékosok kezében.

Labdának eleinte köveket használtak, de túl sok volt a sérülés. Napjainkban a vörös, két félből fűzött bőrrel bevont parafagolyó a legelterjedtebb. A láthatóság érdekében a profi, sötétbe nyúló versenyeken fehér vagy bíbor labdát is használnak. A jelenlegi három villás kapu korábban volt kétágú vagy négyágú is, de a három vált be.

Byront is megihlette

A krikett szakkifejezései átszivárogtak a köznyelvbe, így ha az angol azt mondja „that’s not a cricket”, az annyit tesz, hogy nem sportszerű. Vagy aminek „good innings”-e van, az hosszú életű. Mivel roppant népszerű sportágról beszélünk, számos költőt megihletett. William Blake és Lord Byron is merített belőle. Meglepő módon a festőket sem hagyta hidegen a játék, Camille Pissarro és Francis Bacon is készített róla képet. Az ausztrál Russell Drysdale A krikettezők című festménye talán a 20. század egyik leghíresebb ausztrál képe.

A világsztár sportolók közt jócskán akadnak krikettezők is. A világon talán a bombay-i születésű jelenleg 49 éves Szacsin Tendulkar a sportág legismertebb játékosa. Több világrekord is fűződik a nevéhez, páratlanul hosszú nemzetközi karrierje 1989 és 2013 közé esik, az utolsó két évben már az indiai parlament felsőházának képviselője is volt. Öt világbajnokságon szerepelt, s 2011-ben aranyérmes lett az indiai csapattal.

A csúcsok csúcsa

Szacsin Tendulkarral egy szinten emlegetik az ausztrál Don Bradmant, aki majdnem 100-as ütési átlagot ért el a Teszt-krikettben. Ugyanitt a kiesés nélküli legtöbb futást, szám szerint 400-at a Karib-térségből származó Brian Lara érte el 2004-ben. A legsikeresebb dobó a Srí Lanka-i Muttéja Muralitaran, aki 13-szor dobott ki tíznél több ütőst, átlagosan hat ütőst ejtett ki meccsenként. Hozzá hasonlóan nagy dobó volt az ausztrál Shane Warne és az indiai Anil Kumble. A legtöbb futást Sri Lanka szerezte India ellen 1997-ben egy négynapos mérkőzésen, szám szerint 952-őt.

A civil életben jelentős politikai karriert futott be a krikettsztár pakisztáni Imran Hán korábbi miniszterelnök, akinek ez év március elején meg kellett volna jelennie az iszlámábádi törvényszék előtt, a vádak korrupciós jellegűek, de terrorizmussal is vádolják. Hán korábban úgy nyilatkozott, az ellene folyó vádak alaptalanok, és a 2022-es menesztése törvénytelen volt, amely mögött a jelenlegi pakisztáni miniszterelnök és Washington áll.

A szerző újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

Két és fél milliárdos a szurkolói tábor
Meglepő adatot tett közzé a World Population Review a közelmúltban. A Föld tíz legnépesebb országából háromban is a krikett a legnépszerűbb sportág. Ötben pedig tarol a labdarúgás. A futballnak világszerte mintegy 3,5 milliárd rajongója van és mintegy kétszázmillióan űzik. A második legnépszerűbb azonban a krikett: 2,5 milliárd követője van. Kínában a kosárlabda, míg Indiában, Pakisztánban és Bangladesben a krikett eseményeit követik legtöbben. De a krikett a favorit többek közt Afganisztánban, Jamaicában és Nepálban is.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások