A Huawei és a BYD vezetőivel tárgyalt Orbán Viktor
A digitális jövőről tárgyalt Kínában Orbán Viktor és a Huawei alapító vezérigazgatója; a vállalat bejelentette új, Ipar 4.0 technológián működő kapuvári gyárát - derül ki Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke és a Huawei közös sajtónyilatkozatából.
A Huawei és a BYD vezetőivel tárgyalt Orbán Viktor
Fókusz

A Huawei és a BYD vezetőivel tárgyalt Orbán Viktor

Orbán Viktor és Wang Chuanfu (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
Eurázsia/MTI 19/10/2023 18:28

A digitális jövőről tárgyalt Kínában Orbán Viktor és a Huawei alapító vezérigazgatója; a vállalat bejelentette új, Ipar 4.0 technológián működő kapuvári gyárát - derül ki Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke és a Huawei közös sajtónyilatkozatából.

A Huawei Technologies alapító vezérigazgatójával, Ren Zhengfeijel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a vállalat kínai központjában. A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügy-, Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős- és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is.

A sencseni megbeszélés fő témája volt a digitalizáció hosszú távú hatása a társadalomra, a gazdaságra, a biztonságra. A felek egyetértettek abban, hogy az az ország, amelyik az adatalapú infokommunikációs és az adatátviteli hálózatok fejlesztésében lemarad, évtizedekre globális hátrányba kerül.

Orbán Viktor a közlemény szerint kiemelte, a Huawei világszerte magas innovációs és technológiai színvonalat képvisel. Magyarország digitalizációjában is kiemelt szerepet játszik a cég, az első nagy kínai vállalatok egyike volt, amely nagyberuházást hajtott végre Magyarországon. A kormányfő elismerően szólt a cégnek a magyar mérnökképzésben vállalt szerepéről is. Hangsúlyozta, Magyarország továbbra is kiegyensúlyozott és nyitott gazdasági, befektetési környezetet nyújt a kínai vállalatok számára. A miniszterelnök látogatása során megismerkedett a Huawei legújabb technológiáival és elszántságával az innováció területén - fogalmaztak.

A tájékoztató szerint a vállalat az európai piacokra való hazai gyártásán és logisztikáján, a kutatás-fejlesztési központján keresztül már eddig is kétezer embernek biztosított munkát. A társaság most újabb területeken is befektetett, Kapuváron invertergyárat indított. Mivel a klasszikus gyártás több okból is átalakul globálisan, a privát 5G mobilhálózaton kommunikáló, digitalizált, mesterséges intelligencia irányította önműködő gyártási és ipari rendszerek kerülnek előtérbe. A Huawei Kapuváron jelenleg tesztüzemben működő gyárában ezért Európában egyedülálló technológiákat vezetnek be, a modern gyártási know-howra fektetik a hangsúlyt, és a leginnovatívabb Ipar 4.0 digitális technológiákat használják. A termelő terület második fázisát 2024 elején kezdik meg, amely során a gyártott termékek palettáját, az ipari csarnokokat is bővítik majd.

A miniszterelnöki látogatás végén a Gazdaságfejlesztési Minisztérium részéről Nagy Márton tárcavezető és Gao Weijie, a vállalat Magyarországért felelős vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá a hazai ipar digitális és a magyar elektrifikáció fejlesztéséről - olvasható a sajtóközleményben.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön szintén Sencsenben tárgyalt Wang Chuanfuval, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító-elnökével. A BYD autógyárban a magyar kormányfőnek tájékoztatást adtak a vállalat felépítéséről, magyarországi tevékenységéről - a komáromi autóbuszgyár és a fóti akkumulátor-összeszerelő üzem működéséről -, majd bemutatták a BYD által készített legmodernebb elektromos autómodelleket.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Három modellel kezd hazánkban a BYD
Kelet-Közép-Európában először Magyarországon kezdi meg autói értékesítését a BYD, írja az Autó Motor szakportál. A cikk szerint a BYD megjelenése új perspektívát hoz az elektromobilitás terén, mivel innovatív elektromos járműveket kínál, amelyek átformálják a fenntartható közlekedést. A BYD magyar kínálatában három modell jelenik meg, melyek a fejlett elektromos járműtechnológiát és a környezettudatos megoldásokat ötvözik, tették hozzá, bemutatva a három típus jellemzőit.„Magyarország mint Közép-Kelet-Európa első olyan országa, ahol elektromos személyautóink hivatalosan is elérhetőek, különleges jelentőséggel bír számunkra. BYD mélyen gyökerező tapasztalattal rendelkezik Magyarországon az itt működő BYD eBus üzletág és a komáromi gyár révén. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható mobilitási megoldások iránt a személyautó piacon, ezzel szilárd alapokat teremtve a BYD sikeréhez Magyarországon” - idézte az Autó Motor Michael Shug, a BYD Europe ügyvezető igazgatóját.
Fotó: AFP/Azusa Nakanishi 

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások