A jövő egyik legnagyobb gazdasága
Hazánk indonéziai nagykövete, Karsay Lilla szerint Magyarországnak jó híre van a délkelet-ázsiai országban.
A jövő egyik legnagyobb gazdasága
Tükör

A jövő egyik legnagyobb gazdasága

Fotó: Hegedüs Róbert
Őry Mariann 04/06/2024 22:59

Hazánk indonéziai nagykövete, Karsay Lilla szerint Magyarországnak jó híre van a délkelet-ázsiai országban.

Indonézia a következő évtizedekben a világ negyedik legnagyobb gazdaságává akar válni. Milyen tényezők befolyásolják ezt az ambíciót?

Óriási a demográfiai bónusz Indonéziában, évente ötmillió fővel nő a lakosság, így fiatal társadalom lévén nagy szükség van arra, hogy a munkaerő magasabban képzett legyen, és meglegyen a megfelelő technológiai tudás. Ami az erőforrásokat illeti, ásványi nyersanyagban nagyon gazdag ország, a szén jelenleg is az egyik legfőbb exportcikkük. Indonéziának nem célja egyik napról a másikra megszüntetni a szénbányászatot, lassabb átállásra törekszik. Az elektromosautó-gyártás szempontjából fontos nyersanyagokat most kezdték feldolgozni, ugrásszerűen növelve az értéküket. Emellett Indonézia a világ legnagyobb pálmaolajtermelő országa, tehát nem elképzelhetetlen, hogy elérjék céljaikat, bár ehhez egy nagyon fegyelmezett és pragmatikus kormányzati elköteleződés szükséges. Külföldi befektetési környezeti szempontból ugyanakkor véleményem szerint Indonézia nem mondható kifejezetten biztonságosnak, amely részben a magas korrupcióval hozható összefüggésbe. Konkrét példát említve ez jól látszik az új főváros finanszírozásán is, ahol a költségvetés 80%-át külföldi befektetőktől várnák, azonban nagyon nehézkesen és lassan haladnak a magánszférával a tárgyalások. (...)


A szerző az Eurázsia felelős szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. júniusi számában jelent meg, honlapunkon teljes változatában csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások