A jövő tényleg itt van
A Kínában megrendezett World Computing Conference megmutatta, hogyan teheti a technológia kényelmesebbé és jobbá életünket.
A jövő tényleg itt van
Fókusz

A jövő tényleg itt van

Fotó: AFP/Xinhua/Chen Zeguo
Eurázsia 19/09/2023 07:00

A hétvégén ért véget a kínai Changsa városában megrendezésre kerülő World Computing Conference. Az itt felsorakoztatott technológiai újítások jól tükrözik, hogy az eykor még távolinak tűnő, futurisztikus elképzelések mára már a mindennapok részeivé váltak, ez pedig jelentősen megkönnyíti életünket.

Az elmúlt években az előrehaladott számítástechnika egyre inkább beépült különböző iparágakba, és vált az ország gazdasági fejlődésének, társadalmi előrehaladásának és technológiai innovációjának alapvető hajtóerejévé, végső soron pedig az emberek életét is kényelmesebbé teszik – fogalmazott a Xinhua hírügynökségnek Li Xinyu, a Talkweb Information Co., Ltd. vállalat elnöke. Azok a hajdanán futurisztikusnak tűnő elképzelések, amelyek a jövő világát vetítették előre, ma már valóságosak, ezt pedig remekül tükrözte a kínai Changsa városában megrendezett World Computing Conference.
AFP/Wang Zhao
A látogatók számos példát láthattak a fent említett technológiai vívmányokra. Robotok, melyek kisebb egészségügyi problémákat diagnosztizálnak, önvezető taxik, melyek képesek értelmezni és megállnak jelzésünkre, vonatok, amik felismerik a potenciális meghibásodásokat. Ezek a folyamatok, tevékenységek korábban teljes emberi jelenlétet igényeltek, azonban a kifinomult algoritmusok, a rendelkezésre álló hatalmas mennyiségű adat és innovatív ötletek segítségével hamarosan teljesen automatizáltá válhatnak.
AFP/Xinhua/Chen Zegou
Az egyik, konferencián bemutatott robotot például már alkalmazzák több kórházban nemzetközi szinten, többek közt Kínában, Franciaországban, Szaúd-Arábiában, Németországban és Szingapúrban.
AFP/CFOTO
A felhőszámítás, mesterséges intelligencia és 5G hálózatok terjedésével a szakértők szerint a számítástechnikai teljesítmény olyan alapvető infrastruktúrává vált, amely meghatározza Kína jövőbeli technológiai és gazdasági fejlődését, valamint társadalmi előrehaladását. Az elmúlt években az ország szilárd előrelépéseket tett a számítástechnikai  infrastruktúra fejlesztése terén, az iparág okos, környezetbarát és biztonságos fejlődési úton halad. Az iparág mérete az Ipari- és Információs Technológiai Minisztérium szerint az elmúlt időszakban évente közel 30 százalékkal nőtt.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások