A kávé a szeretetnyelv
Libanonban egy dolog biztos az életben: a kávé. Bármely napszakban, reggeltől estig, akár lefekvés előtt. Ebből következik, hogy fogyasztása nem is annyira a koffeinről, mint inkább a rituáléról szól. 
A kávé a szeretetnyelv
Gasztronómia

A kávé a szeretetnyelv

Fotó:
László Dávid 19/11/2025 15:31

Libanonban egy dolog biztos az életben: a kávé. Bármely napszakban, reggeltől estig, akár lefekvés előtt. Ebből következik, hogy fogyasztása nem is annyira a koffeinről, mint inkább a rituáléról szól. Hogy nem ugrik ki a szívük tőle? Talán már ereikben is egy kis fekete csörgedezik. Hagyományosan a libanoni kávé olyan, amit mi „törökként” ismerünk, helyben persze „arabnak” hívják. A lényeg ugyanaz: az őrölt kávét rézedényben főzik át többször, majd a zaccal együtt öntik a csészébe. Cukorral, netán keletiesen, őrölt kardamommal – már ízlés kérdése. Ami viszont nem változik, az a csésze díszes formája és dekorációja. Általában fül nélküliek, ahogyan azt az arab országokban megszokhattuk, viszont elmaradhatatlan az alátét, amely nélkül elvész a szerencse.

A kávézás igazi lényege azonban a közös társaság: a forró italt lassan szürcsölve gördülékenyebb a beszélgetés. Libanonban lehetetlen úgy vendégségbe menni, hogy ne kerüljön elő azonnal a fekete. Sőt még egy tárgyaláson, vagy akár egy üzletben vásárolva is gyakran kávéval kínálnak. Mellé mindig hideg víz, olykor édes lokum dukál. Ne lepődjünk meg azon sem, ha jártunkban-keltünkben idegenek invitálnak be házukba egy csészére. Ilyen a libanoni vendéglátás, szeretetnyelvük a kávéval kezdődik. Éppen ezért az etikett szerint mindig illik elfogadni a kínálást. Az viszont már nem számít udvariatlanságnak, ha az italt nem fogyasztjuk el, csak ajkaink benedvesítésével „imitáljuk” az ivást. A kávézás nemcsak a mindennapok, de az ünnepek elmaradhatatlan része is. Esküvőkön, temetéseken, keresztelőkön például egy töményebb verziót szolgálnak fel, amely egyetlen korttyal lehúzható, ez is a gesztusról szól. Persze félig tréfásan, de elterjedt, még a keresztények között is, hogy jósolnak az arab kávé zaccából.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már Libanonba is betört az amerikai és olasz kávékultúra. Az utak mellett mára gyakoribbak a nálunk is ismert eszpres - szógépek, mint a hagyományos bádogkannás árusok. Bejrútban és más nagyvárosokban pedig megjelentek az ismert láncok, illetve különlegességek. Arra viszont az igényesebbek figyelnek, hogy csakis helyi márkából főzzék kedvenc italukat. Libanonban ugyan kávét nem termesztenek nagy mennyiségben, de jellemzően Brazíliából importált arabica fajtát helyben pörkölnek.

A szerző az Eurázsia szerkesztője.

A cikk az Eurázsia 2025. novemberi számában jelent meg.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások