A kelet franciái
Az üzbég és magyar konyha több hasonlóságot mutat, mint gondolnánk.
A kelet franciái
Gasztronómia

A kelet franciái

Fotó: Hartyányi Norbert
Velkei Tamás 13/12/2024 22:00

Az üzbégeket gyakran emlegetik a Kelet franciáiként a gasztronómiai elhivatottságuk, tudásuk miatt. Tény: végtelen szenvedély jellemzi az üzbég konyhát, amit a folyamatosan fejlődő turizmusnak köszönhetően ma már lényegében bárki átélhet. A perzsa hatás keveredik a helyi tradíciókkal, am iönmagában is különleges. Minden ételek királya pedig a plov, amelynek olyan kultusza alakult ki, hogy ma már egyes városokban külön plov centerekben kínálják az ünnepi rizses egytálételt.

Adorjányi Máriusz, a Nyárspolgár BBQ és a BBQ Expedition alapítója 2019-ben járt Üzbegisztánban barátaival. Indíttatásuk igen különleges: Mark Wiens foodblogger Youtube-csatornáján vetített üzbegisztáni kalandjainak hatására kaptak kedvet az utazáshoz. Érdekelni kezdte a csapatot a különös, mesés világ, már csak azért is, mert Üzbegisztán a magyarok számára „szűz” terület.

A szerző történész, újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. decemberi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások