A Kína–ASEAN kapcsolat az együttműködés legsikeresebb modellje a térségben 
A Kína–ASEAN kapcsolat a legjelentősebb és legdinamikusabb modellje az ázsiai-csendes-óceáni regionális együttműködésnek, egyértelmű példát mutat arra, hogyan lehet előmozdítani a közös jövő konstruktív felépítését.
A Kína–ASEAN kapcsolat az együttműködés legsikeresebb modellje a térségben 
Tükör

A Kína–ASEAN kapcsolat az együttműködés legsikeresebb modellje a térségben 

Fotó: AFP/Xinhua/Lu Boan
Eurázsia 20/09/2023 08:22

A Kína–ASEAN kapcsolat a legjelentősebb és legdinamikusabb modellje az ázsiai-csendes-óceáni regionális együttműködésnek, egyértelmű példát mutat arra, hogyan lehet előmozdítani a közös jövő konstruktív felépítését – húzta alá Li Qiang kínai miniszterelnök.

A kormányfő megnyitotta a 20. Kína–ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) Üzleti és Befektetési Csúcstalálkozót, valamint a 20. Kína–ASEAN Expót a kínai Nanning városában – számolt be a Xinhua hírügynökség. Mint mondta, az együttműködés jelenlegi stabil helyzetéhez nem vezetett könnyű út, minden fél kemény erőfeszítéseket tett a kapcsolatok előmozdításának érdekében. Hozzátette: a partnerség középpontjában a barátság, az őszinteség, a befogadás és a kölcsönös előnyök elérése áll.

– Ezek nemcsak Kína szomszédságpolitikájának alapvető irányvonalai, hanem kulcsfontosságúak a jobb jövő megteremtésében is – hangsúlyozta Li Qiang. Felszólított az eredményesebb környezet létrehozására, amely elősegíti a fejlődést, a jólétet, a békét és a nyugalmat, hogy egyes országok fejlődése javíthassa a szomszédos országok és a régió lakóinak helyzetét.
AFP/Xinhua/Liu Bin
Mint mondta, Kína kész bővíteni együttműködését a szervezettel a kultúra, a turizmus, az oktatás területén annak érdekében, hogy elmélyítse a népek közötti kölcsönös megértést és barátságot, ezzel pedig az érzelmi integrációt. Felhívta a figyelmet arra, hogy Kína hajlandó több versenyképes és egyedi terméket importálni az ASEAN országaiból, növelni a regionális összekapcsoltságot, és stabilabb és zavartalanabb regionális ipari és ellátási láncokat építeni a komparatív előnyök alapján.

– Kína határozottan támogatja az ASEAN-központú regionális együttműködési keretet, valamint folytatni fogja az Övezet és Út kezdeményezés összehangolását más országok fejlesztési stratégiáival – fogalmazott Li Qiang.
AFP/Xinhua/Zhou Hua

Az ünnepségen mintegy 1200 ember vett részt, köztük Kambodzsa miniszterelnöke, Hun Manet, Laosz miniszterelnöke, Sonexay Siphandone, Malajzia miniszterelnöke, Anwar Ibrahim, Vietnam miniszterelnöke, Pham Minh Chinh, Indonézia alelnöke, Ma'ruf Amin, Thaiföld alelnöke és kereskedelmi minisztere, Phumtham Wechayachai, valamint az ASEAN főtitkára, Kao Kim Hourn.

Az ASEAN–országok vezetői beszédeikben kifejezték, hogy a szervezet tagállamai nagyra értékelik Kína által felvetett barátság, őszinteség, befogadás és kölcsönös előnyök elveit, valamint Kína fontos hozzájárulását a regionális béke és jólét előmozdításához. 

Kifejezték készségüket arra, hogy erősítsék a Kínával való együttműködést a piacok további megnyitása érdekében, növeljék az összekapcsoltságot és az egymásrautaltságot, előmozdítsák az Övezet és Út kezdeményezés keretében történő együttműködést, növeljék a ellátási láncok ellenállóságát, valamint közösen foglalkozzanak a globális kihívásokkal.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások