A kínai jüan felemelkedik, az amerikai dollár süllyed?
Az elmúlt két évben világszerte fokozódtak a geopolitikai feszültségek, amelyek töredezetté tették a globális kereskedelmet is. Ez az időszak rávilágított a gazdasági szempontból egymástól való kölcsönös függés sebezhetőségére: az ellátási láncok zavaraitól, a költségek emelkedésén át a nyersanyaghiány mindennapi problémává válásáig. Azon túl, hogy ezek a kihívások próbára tették az országok közötti kereskedelmi kapcsolatokat, felgyorsították a deglobalizáció felé mutató trendet is, átalakítva a globális kereskedelem dinamikáját.
A kínai jüan felemelkedik, az amerikai dollár süllyed?
Selyemutak

A kínai jüan felemelkedik, az amerikai dollár süllyed?

Fotó: AFP/Nicolas Asfouri
Eurázsia 09/03/2024 11:10

Az elmúlt két évben világszerte fokozódtak a geopolitikai feszültségek, amelyek töredezetté tették a globális kereskedelmet is. Ez az időszak rávilágított a gazdasági szempontból egymástól való kölcsönös függés sebezhetőségére: az ellátási láncok zavaraitól, a költségek emelkedésén át a nyersanyaghiány mindennapi problémává válásáig. Azon túl, hogy ezek a kihívások próbára tették az országok közötti kereskedelmi kapcsolatokat, felgyorsították a deglobalizáció felé mutató trendet is, átalakítva a globális kereskedelem dinamikáját – írja elemzésében a ProfitLine.

Mint írják, az iBanFirst, a vállalatok számára nyújtott deviza- és nemzetközi fizetési szolgáltatások egyik vezető szolgáltatója által készített tanulmányban rávilágít a jelenleg zajló geopolitikai események hatásaira, amelyek a magyar kis- és középvállalkozások nemzetközi kereskedelmi tevékenységét érintik, továbbá arra is kitér, hogy ezek a cégek hogyan néztek szembe a felmerült kihívásokkal.

Az ukrajnai háború miatt a pandémiát követően újból zavarok léptek fel az ellátási láncokban. Az Ukrajnából és Oroszországból érkező nyersanyagokra vagy közbenső termékekre támaszkodó – különösen mezőgazdasági, acélipari és építőipari – magyar vállalatok olyan problémákkal szembesültek, mint a logisztikai korlátozások és a növekvő szállítási költségek. Ezeknek a vállalatoknak át kellett alakítaniuk kereskedelmi partnerkapcsolataikat és új beszállítók után kellett nézniük. Ez Törökországot, illetve számos más Európán kívüli országot helyezett előtérbe, mint az import életképes helyettesítőit. A Kínával való kereskedelmi relációk is lényegesen megerősödtek, ami jelentősen átformálta a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokat.

Mint azt a ProfitLine írja, az egyik legfontosabb változás az energiaágazatban következett be, ahol az uniós tagállamok, köztük Magyarország is, intézkedéseket hoztak az orosz gáztól való függőségük csökkentése érdekében.

A nemzetközi üzleti környezet dinamikus és kiszámíthatatlan jellege arra késztette a külföldön működő magyar kis- és középvállalkozásokat (kkv-k) is, hogy gyorsan és biztonságosan jussanak pénzügyi szolgáltatásokhoz. Ennek eredményeként a vállalatok hagyományos banki megoldások helyett digitális pénzügyi szolgáltatásokra váltottak, amelyek rugalmasabbá és hatékonyabbá teszik kereskedelmi műveleteiket. A fintech vállalatok, mint az iBanFirst, számos devizaszolgáltatást és személyre szabott fedezeti stratégiákat kínálnak, ami nagyban segíti a vállalkozásokat a nemzetközi tranzakciók során.

Az iBanFirst példája jól mutatja a digitális pénzügyi szolgáltatások iránti növekvő érdeklődést Magyarországon. Az elmúlt két évben jelentős ügyfélbázis-növekedést értek el, és jelenleg több mint 600 vállalatnak nyújtanak szolgáltatásokat. Az iBanFirst platformja lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy több mint 30 devizában végezzenek utalásokat, ami jelentős összegű nemzetközi tranzakciók lebonyolítását eredményezi.

A geopolitikai feszültségek növelik a devizapiaci kockázatokat, ezért a magyar vállalkozások egyre inkább fordulnak a devizafedezeti eszközök felé a kockázatok csökkentése érdekében. Ennek eredményeként a fedezeti ügyletek iránti kereslet jelentősen megnőtt, ami azt mutatja, hogy a magyar cégek felismerik a pénzügyi kockázatkezelés fontosságát a nemzetközi kereskedelemben.

A ProfitLine kiemeli, a dollármentesítés folyamata gyorsul, és az amerikai dollár hosszú ideje fennálló dominanciáját kihívás elé állítja. Ennek hátterében az Oroszországgal szembeni szankciók és a BRICS országok függetlenedési törekvése áll. Ezzel párhuzamosan a kínai jüan globális szerepe is erősödik, ami a stratégiai devizaswap-megállapodásoknak köszönhető. Habár a jüan nemzetközivé válása látható tendencia, óvatosnak kell lenni azokkal a várakozásokkal, amelyek szerint a jüan a közeljövőben a dollár helyére lép. Az iBanFirst elemzői szerint ez hosszabb távú folyamat lehet.

„A változó geopolitikai és gazdasági környezet ellenére a magyar vállalkozások figyelemre méltó rugalmasságról, gyorsaságról és innovációs készségről tettek tanúbizonyságot, valamint ügyesen fordították az utukba kerülő akadályokat növekedési lehetőségekké. Az, hogy a magyar cégek a világ színterét beárnyékoló geopolitikai feszültségek ellenére is hogyan alkalmazkodtak a nehézségekhez, rávilágít a gazdaság pozitív dinamikájára. Az iBanFirst mindvégig kitartóan támogatja a helyi importtal és exporttal foglalkozó vállalkozásokat a regionális és nemzetközi jelenlétük bővítésére irányuló terveikben. A globális piacokhoz való egyszerűsített hozzáférés biztosításával és a hatékony, határokon átnyúló tranzakciók megkönnyítésével új üzleti lehetőségeket nyitottunk meg a cégek számára, továbbá megerősítettük a gyorsan változó globális környezetben való működésüket” – idézte a ProfitLine Henrik Gergelyt, az iBanFirst Magyarországért felelős értékesítési igazgatóját.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások