A környezettudatosságot jutalmazó okos kukákat fejlesztett egy emírségekbeli vállalat
Már több mint ötven ilyen eszköz működik Dubajban és Abu-Dzabiban.
A környezettudatosságot jutalmazó okos kukákat fejlesztett egy emírségekbeli vállalat
Fókusz

A környezettudatosságot jutalmazó okos kukákat fejlesztett egy emírségekbeli vállalat

Fotó: iStock
Eurázsia 27/12/2023 07:00

A Nadeera emírségekbeli startup olyan okos kukákat fejlesztett, amely különböző vásárlási kedvezményekkel jutalmazza a környezettudatos lakosokat. Már több mint ötven ilyen eszköz működik Dubajban és Abu-Dzabiban.

Az egyesült arab emírségekbeli Nadeera nevű startup olyan okos kukákat fejlesztett, melyek képesek kommunikálni, valamint meg tudják különböztetni a szelektíven válogatott szemetet a kommunális hulladéktól. A kukák jutalmazzák is a környezettudatos állampolgárokat.

Ezekből az okos kukákból már több mint ötvenet helyeztek ki Dubajban és Abu-Dzabiban.

„Ezek okos kukák, chippel vannak felszerelve” – magyarázta Rabih El Chaar, a Nadeera alapítója és vezérigazgatója a Khaleej Times hírportálnak. Ez azt jelenti, hogy azok, akik nem újrahasznosítható szemetet akarnak beléjük dobni, nem tudják őket kinyitni.

„Ha valaki sétál egy kommunális hulladékkal teli szemeteszsákkal, nem tudja kinyitni, és belehajítani a szemetet, és nem szennyezi be az újrahasznosítandó anyagokat. Ezenkívül érzékelők is vannak bennük. Tehát amikor a kuka megtelik, jelez nekünk, hogy jöjjünk érte” – magyarázta El Chaar.

A Nadeera nemcsak segíti a lakosokat a környezettudatos életvitelben, hanem ösztönzi is őket erre. Ez a nyomon követhető szemeteszsákoknak köszönhetően lehetséges.

A folyamat a következőképp zajlik:

  • Amint a kuka megtelik és jelet küld a központba, egy kukásautó összegyűjti a QR-kóddal ellátott szemeteszsákokat.

  • A szemét szétválogatását követően a QR-kód segítségével a felhasználók visszajelzést és jóváírást kapnak, melyet a Carrefour és Talabat nevű online vásárlást lehetővé tevő alkalmazásokban tudnak felhasználni, kedvezményként.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások