A leggyorsabban fejlődő ázsiai tigris
Vietnám lett 2022-ben Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága, a nyolc százalékot meghaladó gyorsulás mellett alacsony az infláció, és gyorsan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom.
A leggyorsabban fejlődő ázsiai tigris
Selyemutak

A leggyorsabban fejlődő ázsiai tigris

Fotó: iStock
Kovács Dániel 02/02/2024 06:00

Vietnám lett 2022-ben Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága, a nyolc százalékot meghaladó gyorsulás mellett alacsony az infláció, és gyorsan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom. Az ország tizenkét szabadkereskedelmi megállapodással rendelkezik, a kínainál alacsonyabb bérek vonzzák a beruházókat, ugyanakkor a világ legnyitottabb gazdaságai közé tartozik.

A délkelet-ázsiai ország gazdasága 2022-ben 8,02 százalékkal bővült, ami jócskán meghaladta a kormány 6-6,5 százalékos várakozását és 1997 óta a leggyorsabb éves ütemnek számít. Aligha voltak sokan 1975-ben, akik arra fogadtak volna, hogy a háború sújtotta országból egyszer majd Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz. (...)

A szerző gazdasági újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások