A leggyorsabban fejlődő ázsiai tigris
Vietnám lett 2022-ben Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága, a nyolc százalékot meghaladó gyorsulás mellett alacsony az infláció, és gyorsan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom.
A leggyorsabban fejlődő ázsiai tigris
Selyemutak

A leggyorsabban fejlődő ázsiai tigris

Fotó: iStock
Kovács Dániel 02/02/2024 06:00

Vietnám lett 2022-ben Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága, a nyolc százalékot meghaladó gyorsulás mellett alacsony az infláció, és gyorsan emelkedik a kiskereskedelmi forgalom. Az ország tizenkét szabadkereskedelmi megállapodással rendelkezik, a kínainál alacsonyabb bérek vonzzák a beruházókat, ugyanakkor a világ legnyitottabb gazdaságai közé tartozik.

A délkelet-ázsiai ország gazdasága 2022-ben 8,02 százalékkal bővült, ami jócskán meghaladta a kormány 6-6,5 százalékos várakozását és 1997 óta a leggyorsabb éves ütemnek számít. Aligha voltak sokan 1975-ben, akik arra fogadtak volna, hogy a háború sújtotta országból egyszer majd Ázsia leggyorsabban fejlődő gazdasága lesz. A kivonuló amerikaiak helyét gyorsan átvették a kommunisták, akik kollektivizálták a mezőgazdaságot és a gyárakat. Az újjáépítés lassan haladt, közben 70-es évek végén az amúgy is csapnivaló állapotban lévő ország még háborút is vívott a szomszédos Kambodzsával, majd Kínával. A fordulópont 1986-ban következett be, amikor a kommunista párt belátta, hogy legalább a gazdaságban fordulatra van szükség, és szabadpiaci reformokat vezetett be. Lehetővé vált a mezőgazdasági üzemek és más vállalkozások magántulajdona, és megnyitották az utat a külföldi tőkebefektetések előtt.

A hatás nem maradt el. Az elmúlt húsz évben Vietnám olyan hihetetlen fellendülést produkált, amelyet méltán nevezünk gazdasági csodának. Az ország exportja ez idő alatt a húszszorosára növekedett, a GDP éves átlagos növekedési üteme jelentős. A külföldi tőkebefektetések szerepe, különösen a gyártóiparban és a szolgáltatások területén, kiemelkedő volt, és ma már a termelésüket Ázsiába helyező multinacionális cégek számára az egyik legvonzóbb célponttá vált az ország, amely gazdaságilag szoros kapcsolatokat ápol a régióban és a világgazdaságban egyaránt. Tizenkét szabadkereskedelmi megállapodással rendelkezik, ezeket felhasználva pedig igyekszik bővíteni és diverzifikálni az exportpiacait. Hanoi még az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háborúból is profitál, egyrészt mivel a nyugati cégek termelésük egyre nagyobb részét hozzák el Kínából, de nem mennek messzire, és India mellett Vietnám is népszerű célpont számukra. Másrészt a szankciókkal sújtott kínai gyártók is előszeretettel telepítik a gyártást, vagy annak egy részét a szomszédos országba, hogy így a termékeik „Made in Vietnam” címkét kaphassanak. Természetesen a gazdasági csodához arra is szükség volt, hogy a kínaival összehasonlítva mindmáig alacsonyak a bérek, miközben a vietnámi lakosság medián életkora 31 év, szemben a kínaiak 38 éves medián értékével, ami szintén befolyásolja a gigabefektetőket.

A régiós viszonylatban nem is annyira jelentős, 100 milliós délkelet-ázsiai ország mindennek köszönhetően olyan óriásokat is meg tudott előzni a gazdasági növekedés terén, mint India és Kína. A szárnyalás dacára akadnak ugyanakkor nehézségek, a kiváló számadatok sem tudják feledtetni, hogy Vietnám a világ legnyitottabb gazdaságai közé tartozik, ezért ha valamilyen oknál fogva gyengül külső kereslet, az gyorsan hazavághatja az impozáns fejlődést.

A szerző gazdasági újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások