A magyar-kínai együttműködés új korszaka
Hazánk példája mutatja, hogy a Kínával való együttműködés minden fél számára előnyös, „win-win-win” helyzet – mondta Matolcsy György jegybankelnök kínai látogatása során a CGTN-nek.
A magyar-kínai együttműködés új korszaka
Selyemutak

A magyar-kínai együttműködés új korszaka

Fotó: Hegedüs Róbert
Őry Mariann 30/05/2024 18:38

Hazánk példája mutatja, hogy a Kínával való együttműködés minden fél számára előnyös, „win-win-win” helyzet – mondta Matolcsy György jegybankelnök kínai látogatása során a CGTN-nek.

Magyarország és Kína az idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját, a két ország együttműködése mélyen gyökerező és folyamatosan fejlődik – hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a kínai CGTN tévécsatornának adott interjúban. Hozzátette, hogy az élet számos területén virágzik az együttműködés, ide tartozik a gazdaság, pénzügy, de erősek az emberi és a politikai kapcsolatok is.

Rámutatott, Xi Jinping kínai elnök május eleji látogatásakor a két ország stratégiai partnerségét magasabb szintre emelték, a világon csak öt ország ápol ilyen jó viszonyt Kínával, és köztük is hazánk az egyetlen európai. „Ez nagy megtiszteltetés számunkra, a közös munkánk elismerése, ami egy új korszak kezdetét jelzi” – fogalmazott. A jegybankelnök felidézte, hogy az elmúlt három évben számos kínai high-tech cég döntött úgy, hogy Magyarországon fektet be, köztük a BYD és a CATL is.

Matolcsy György szerint komoly lehetőségek rejlenek az együttműködésben a digitális átállás, valamint a hagyományosból a zöld energiaszektorból való átmenet terén is. A pénzügyi együttműködéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a négy legnagyobb kínai kereskedelmi bank mind jelen van hazánkban, és Magyarország lett az első külföldi szuverén Zöld Pandakötvény kibocsátó (2021-ben).

A jegybankelnök hangsúlyozta, a magyar-kínai kapcsolatban hazánk minden gazdasági és pénzügyi területen igyekszik első lenni, hogy az egész világnak azt az üzenetet közvetítse: Kína felemelkedéséből mindenki profitál, a Kínával való együttműködés mindenki számára előnyös, „win-win-win” szituáció.

Matolcsy György a napokban részt vett az idén 10. alkalommal megrendezett Tsinghua PBCSF Global Finance Forumon Hanghzouban, ahol az innovatív és krízisálló globális pénzügyi rendszer jövőjét, a globális gazdasági fejlődés aktualitásait és a geopolitikai kihívásokat vitatták meg a világ vezető pénzügyi szakemberei. Az eseményt megelőzően a sanghaji Fudan Egyetem rektora ünnepélyesen átadta a jegybank elnökének az Egyetem tiszteletbeli professzorának való kinevezését.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások