A Metaverzum szerepe az eurázsiai technológiai fejlődésben
Az új technológiák, és kiemelten a mesterséges intelligencia jelentette kihívások kerültek terítékre a Budapest Eurasia Forum technológiai paneljében. Bemutatták a kétnapos konferenciára készült tanulmánykötetet is.
A Metaverzum szerepe az eurázsiai technológiai fejlődésben
Selyemutak

A Metaverzum szerepe az eurázsiai technológiai fejlődésben

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke mutatta be a fórum tanulmánykötetét (Fotó: Hegedüs Róbert)
Hoppál Hunor 26/11/2023 09:00

Az új technológiák, és kiemelten a mesterséges intelligencia jelentette kihívások kerültek terítékre a Budapest Eurasia Forum technológiai paneljében. Bemutatták a kétnapos konferenciára készült tanulmánykötetet is.

A technológiai panel kerekasztal-beszélgetésén Fáykiss Péter, az MNB Digitalizációs Igazgatóságának igazgatója moderálása mentén cserélt eszmét Ronit Ghose, a Citi Research pénzügyi jövőkutatásért felelős ügyvezető igazgatója, Bruno Lanvin, a Smart City Observatory elnöke, Zhan Yiqiang, a Fudan Egyetem Információtudományi és Technológiai Karának dékánhelyettese, valamint Zhang Liping, a kínai Államtanács kutatás-fejlesztési központjában működő Pénzügyi Kutatóintézet főigazgató-helyettese.

Bruno Lanvin a Metaverzum kérdéskörében Bill Gatest idézte, aki úgy fogalmazott: az új technológiák hatását ötéves időtávlatban túlbecsüljük, míg tízéves időtávban alábecsüljük. A Smart City Observatory elnöke szerint a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencia közös adatbázisba helyezésével nagyobb Metaverzumot lehet létrehozni, amely keretrendszerben lehetőség nyílik a veszélyektől mentes technológiai kísérletezésekre is. Ronit Ghose felhívta a figyelmet arra, hogy a 8-10 éves korú gyerekek már a Metaverzum világában élik az életüket – ott játszanak és kommunikálnak egymással.

Zhan Yiqiang úgy látja, hogy bár a Metaverzum adott, de még mindig nincs a birtokunkban megfelelő használati útmutató hozzá. A Fudan Egyetem dékánhelyettese aláhúzta: az új technológiák idővel a mindennapi élet részévé válnak, ezért az elutasításuk helyett érdemes lenne elfogadni és jóra használni azokat. Zhang Liping szerint a Metaverzumnak jelentős befolyása lesz a pénzügyi szektorra. A kínai Államtanács egyik vezető kutatója úgy véli, meg kell vizsgálni, hogy az új megoldások – mint például a BlockChain – hogyan válhatnak a hagyományos pénzügyi ügyintézés részévé.

Ronit Ghose szerint az új technológiák előállítói nem értenek a kultúrához és a politikához, míg a kultúra és a politika formálói nem rendelkeznek kellő technológiai tudással, így ezen aszimmetria áthidalása komoly kihívás lesz a következő években.
Fáykiss Péter és Bruno Lanvin (Fotó: MNB/Koncz Márton)
Ronit Ghose és Zhang Liping (Fotó: MNB/Koncz Márton)

A kerekasztal tanulságainak levonása után Cséfalvay Zoltán, az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője Sir John O’Reillyvel, a Khalifa Egyetem rektorával beszélgetett. A ChatGPT nem technikai értelemben, hanem társadalmi szempontból jelentős Sir O’Reilly szerint. A Khalifa Egyetem rektora úgy látja, a világ változása felgyorsult a negyedik ipari forradalom során, a mesterséges intelligencia vonatkozásában pedig egyszerre vagyunk a felfedezés és a megvalósítás fázisában.

Cséfalvay Zoltán kérdezte Sir John O’Reillyt a mesterséges intelligencia lehetőségeiről (Fotó: Hegedüs Róbert)

A technológiai panel végén a Virág Barnabás, az MNB alelnöke és Horváth Marcell, a jegybank nemzetközi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója szerkesztésében megjelenő Geopolitikai ébredések – A fenntartható jövő megteremtése Eurázsia korának hajnalán című, angol nyelvű kötet bemutatására került sor. Az MNB alelnöke beszédében elmondta: a kiadvány idén készített tanulmányokat tartalmaz, amelyek az eurázsiai hálózaton belül keresik a kapcsolódási pontokat a geopolitika és a fenntarthatóság között, és a mai változó világunkban tapasztalható folyamatok hátterét igyekeznek feltárni.


A szerző újságíró.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások