A neoliberális gazdaságpolitika a Nyugat ellen fordult
Kína az elmúlt években a zöld technológiák területén is meghatározó piaci pozíciót épített ki.
A neoliberális gazdaságpolitika a Nyugat ellen fordult
Fókusz

A neoliberális gazdaságpolitika a Nyugat ellen fordult

Fotó: iStock
Hortay Olivér-Péterfi Barna 26/02/2024 22:00

Az erősödő Kína jelentette kihívásra a Nyugat válasza a blokkosodás, ami nem érdeke a kisebb országoknak. Célszerű lenne változtatni a szankciós rezsimen, és a kölcsönösen előnyös együttműködésekre összpontosítani.

Dani Rodrik harvardi közgazdász szerint a globális gazdasági rendszer „központi története” gyökeres átalakuláson megy keresztül. Az elmúlt évtizedeket uraló neoliberális szemléletmód, amely a tőke és az áruk szabad áramlására, valamint a piaci versenyre épített, összeomlani látszik és helyét egy új, napjainkban formálódó narratíva veszi át. Rodrik az új történetnek két lehetséges irányát jelöli ki. (…)


Hortay Olivér a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágvezetője.

Péterfi Barna a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának tanácsadója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások