A siker útján
A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben indította el Budapest Eurázsia Fórum névre hallgató rendezvénysorozatát, amelynek alapgondolata a multipoláris világrend kialakulása, benne az eurázsiai erőközpontok felemelkedése. Az elmúlt években a világgazdaság súlypontja az elmúlt 500 év atlanti korszaka (a Nyugat évszázadai) után visszafordult Kelet felé, eurázsiai erőtér bontakozik ki. Mindez nemcsak Kína megerősödéséhez és a kínai „Egy Övezet, Egy Út” projekt (Új Selyemút) megindításához, hanem más, fejlett vagy feltörekvő keleti központokhoz is köthető, például Dél-Korea, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán.
A siker útján
Fókusz

A siker útján

A fórumot Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke nyitotta meg (Fotó: Aradi Barna)
Horváth Marcell - Szabó Dávid - Boros Eszter - Sándor Nóra Anna 20/12/2022 09:00

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben indította el Budapest Eurázsia Fórum névre hallgató rendezvénysorozatát, amelynek alapgondolata a multipoláris világrend kialakulása, benne az eurázsiai erőközpontok felemelkedése. Az elmúlt években a világgazdaság súlypontja az elmúlt 500 év atlanti korszaka (a Nyugat évszázadai) után visszafordult Kelet felé, eurázsiai erőtér bontakozik ki. Mindez nemcsak Kína megerősödéséhez és a kínai „Egy Övezet, Egy Út” projekt (Új Selyemút) megindításához, hanem más, fejlett vagy feltörekvő keleti központokhoz is köthető, például Dél-Korea, Szingapúr, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán.

Az Eurázsia Fórum célja a szuperkontinens országai közötti párbeszéd erősítése, a gazdasági–társadalmi kihívásokra adott közös válaszok ösztönzése, korunk megatrendjeire fókuszálva, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció és technológia, a pénzügyi rendszer megújulása, valamint a geopolitika felértékelődése. A rendezvény olyan témákat jár körül minden évben, mint a pénzügyek, a geopolitika, a gazdaság, az infrastruktúra, a multilaterális együttműködés, valamint az oktatás, továbbá Kelet-Közép-Európa, Magyarország és Budapest különleges szerepét, csomóponti jellegét is hangsúlyozni kívánja.

A szeptember 19–20. között tartott Eurázsia Fórum a „Fenntartható növekedés és együttműködés – Hogyan nyerjük meg a 21. századot?” címet viselte, központi üzenete pedig hogy a multilaterális együttműködések fokozása rövid és hosszú távú kihívásokra egyaránt választ jelent. A fórum idén 48 felszólalót sorakoztatott fel 18 országból, a legtöbben közülük személyesen is Budapestre látogattak.
Sethaput Suthiwartnarueput, a thai jegybank elnöke (Fotó: Aradi Barna)
A fórumot Matolcsy György, az MNB elnökének ünnepélyes beszéde nyitotta meg. Rámutatott,  napjainkban mindannyian a fenntartható növekedés és versenyképesség titkos receptjét keressük, a titok az eredményre jutás folyamatában rejlik, ami jelen esetben az együttműködés. Véleménye szerint épp ezért fontos a nemzetközi párbeszéd és az olyan fórumok megtartása, mint ez a konferenciasorozat. Az MNB elnöke fontosnak nevezte, hogy tanuljunk az elmúlt gazdasági események tanulságaiból és új minták, szabályok kerüljenek kidolgozásra azért, hogy a fenntartható növekedés útján maradjunk.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter szerint a fenntartható növekedés érdekében, illetve a demográfiai problémákra válaszul több erősebb és innovatívabb vállalati szereplőre van szükség, biztosítva a hazai gazdaság növekedését.

Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Sethaput Suthiwartnarueput, a thai jegybank elnöke, Zhu Jun, a Silk Road Fund elnöke, valamint Simon Tay, a Singapore Institute of International Affairs elnöke is.
Simon Tay, a Singapore Institute of International Affairs elnöke (Fotó: Aradi Barna)

A pénzügyi szektor sikerének kulcsa 

A kétnapos szakmai program a pénzügyi panellel kezdődött, amely a „A pénzügyi szektor sikereinek összetevői: hogyan erősíthetők a pénzügyi központok Eurázsiában?” címet viselte. A panelt Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója moderálta, aki szerint a tőzsdék közötti nemzetközi együttműködés a felgyorsult technológiai fejlődés korában még inkább felértékelődik. A panel nyitóelőadását Ali Hassan, a Dubai International Financial Centre (DIFC) Európáért és Észak-Amerikáért felelős vezetője tartotta, a kerekasztalbeszélgetés résztvevői, Nurkhat Kushimov, az Astana Financial Services Authority vezérigazgatója, Michael Mainelli, a globális indexeket is készítő agytröszt, a Z/Yen Group elnöke, Yang Su Park, a koreai jegybank Gazdasági Kutatóintézetének igazgatója, valamint Jun Qian, a Fudan Egyetem Fanhai International School of Finance intézetének dékánja és professzora pedig arról cseréltek eszmét, hogy a siker legfontosabb kulcstényezői a tőke, a tudás, és a szakképzett munkaerő bevonzása. 

A növekedés motorja 

A „Globalizáció vs. regionalizáció? A változó értékláncok, konnektivitás és prosperitás Eurázsiában” című panel a változó geopolitikai viszonyok és a koronavírus-járvány hatásait vizsgálta az ellátási láncokra, illetve a megavárosok szerepét ezekben a folyamatokban. Yan Xuetong, a pekingi Tsinghua Egyetem világhírű nemzetközi kapcsolatok szakértője, dékánja az ellenglobalizáció tendenciáját, valamint a gyengülő regionális együttműködéseket hangsúlyozta videóbeszédében, különös tekintettel az „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezésre.

A geopolitikai panelt Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) kuratóriumi elnöke moderálta, a beszélgetésben Mehmet H. Bilgin, az Euro-Asia Forum in Politics, Economics and Business elnöke, Deborah Elms, az Asian Trade Center alapítója és ügyvezető igazgatója, valamint Henry T. Tillman, a Grisons Peak Services alapítója vettek részt a helyszínen, s online csatlakozott hozzájuk Su Changhe, a Fudan Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Közkapcsolatok Karának dékánja. 

A panel résztvevői egyetértettek abban, hogy a közeljövőben a növekedés motorja Ázsiában marad, illetve hogy új típusú regionális együttműködési törekvések megerősödése várható, középpontban a hosszú távon fenntartható fejlődéssel és konnektivitással.

Fotó: Aradi Barna

Középpontban az infrastruktúra 

A „Logisztika, infrastruktúra és technológiai fejlődés a versenyképes és körkörös gazdaság szolgálatában” címet viselő panel fireside chat felszólalója Raekwon Chung, a Ban-Ki Moon Foundation for a Better Future Nobel-békedíjas igazgatója volt, a moderátori feladatokat pedig Cséfalvay Zoltán, az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője látta el. Raekwon Chung a 2000-es évek során úttörő szerepet vállalt a klímavédelemben rejlő gazdasági potenciálok és lehetőségek feltérképezésében. Beszélgetésük fő vonalát azon fenntarthatósági modell nyújtotta, miszerint egyre nagyobb szükség van arra, hogy a jelenlegi és zöld piacok ne párhuzamosan, külön entitásként működjenek, hanem a lehetséges pontokon forrjanak egybe és egy piacot alkossanak.  

A panelbeszélgetésben Fáykiss Péter, az MNB igazgatója a résztvevők között köszönthette Jian Chut, a Nanyang Technological University professzorát, az online csatlakozó Biliang Hut, a Beijing Normal University Belt and Road School ügyvezető dékánját, Bruno Lanvint, a Smart City Observatory elnökét, valamint Seungho Leet, a Korea University professzorát. A fenntarthatóbb gazdaság elérése egyre nagyobb hangsúlyt kap a résztvevők szerint.  

Ismeretlen vizeken 

A fórum második napja Jeffrey Sachsszal, a Columbia egyetem Center for Sustainable Development nevű központjának igazgatójával folytatott fireside chattel kezdődött, Virág Barnabás, az MNB alelnökének moderálásával. Sachs szerint a világ legnagyobb problémái az olyan, az egész emberiséget is érintő kihívások, mint például a klímaváltozás. Ennélfogva az Egyesült Államoknak és Kínának ajánlatos lenne együttműködnie, égető szükség lenne valódi multilaterális kooperációra a nagyobb régiók között.  

A „Siker ismeretlen vizeken: hogyan tudnak a vállalkozások teret nyerni a 21. században az eurázsiai piacokon?” című gazdasági panelben Patrick Lau, a Hong Kong Trade Development Council ügyvezető igazgató-helyettese Kína és Hongkong világgazdaságban betöltött szerepéről beszélt, a fireside chatet Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója moderálta. A panelbeszélgetésben pedig, amelyet Luca Miraglia, a The European House – Ambrosetti vezérigazgatója moderált, Banai Ádám, az MNB ügyvezető igazgatója, Arturo Bris, az IMD World Competitiveness Center igazgatója, Gene Ma, az Institute of International Finance Kína kutatásokért felelős vezetője és Huiyao Wang, a Center for China and Globalization alapítója és elnöke vettek részt.  

A „Regionális és megaregionális integrációk: hogyan szolgálhatja a nemzetközi együttműködés a szuperkontinens versenyképességét?” című panel kiemelt felszólalója Shamshad Akhtar, a pakisztáni jegybank, a State Bank of Pakistan egykori elnöke volt. Hangsúlyozta, Európa és Ázsia növekvő kölcsönös függése előmozdíthatja a regionális multilaterális rendszer reformját, a globális növekedést, a stabilitást és a regionális gazdasági jólétet.  

A panel moderátori szerepét Elena Rovenskaya, az osztrák International Institute for Applied Systems Analysis programigazgatója töltötte be. A panel résztvevői között köszöntötte Byung-il Choi-t, a Korea Foundation for Advanced Studies elnökét, Chris Humphrey-t, a szingapúri székhelyű EU-ASEAN Business Council ügyvezető igazgatóját, Christoph Nedopilt, a Fudan Egyetem közgazdaságtudományi egyetemi docensét és Guiying Sunt, a Credit Guarantee & Investment Facility vezérigazgatóját. A szakértők hangsúlyozták, hogy napjaink globális válságainak leküzdéséhez integrált nemzetközi együttműködésre és közös megoldáskeresésre van szükség. 

Fotó: Aradi Barna

Oktatással a fejlődésért 

Az eurázsiai régió fejlődésének fenntartásához az oktatási, kulturális és társadalmi kapcsolatok elmélyítése ugyancsak elengedhetetlen. A „Hogyan tudják az emberek közötti kapcsolatok Eurázsia gazdasági fejlődését szolgálni?” című panelt Eng Chye Tan, a világhírű National University of Singapore rektora, Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára és a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója beszélgetése nyitotta meg. Eng Chye Tan kifejtette, hogy az egyetemek tehetséggondozói szerepének ellátásához nélkülözhetetlen az akadémiai mobilitás támogatása, amely így elősegíti az egyes régiók és kultúrák közötti konnektivitás elmélyülését is. 

A következő panelbeszélgetésben Dan Li, a sanghaji Fudan Egyetem Global Partnerships Office igazgatóhelyettese, Séamus Ó Tuama, az ASEM Education and Research Hub for Lifelong Learning and Director elnöke és Jung Cheol Shin, a Seoul National University professzora vettek részt, a moderátori szerepet pedig Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense töltötte be. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a mobilitás, a határokon átnyúló oktatási innovációk, a két- és többoldalú egyetemi partnerségek, a csereprogramok és ösztöndíjprogramok elengedhetetlenek a versenyképes, fenntartható és tudásalapú eurázsiai gazdaságok felemelkedéséhez.  

A nagy sikerű és a nemzetközi szakmai és tudományos közösség széles palettáját felvonultató rendezvény Patai Mihály, az MNB alelnökének gondolataival zárult, aki elmondta, az idei rendezvény is rávilágított, hogy milyen fontos a nemzetközi együttműködés fokozása minden szférában, legyen az pénzügy, gazdaság, vagy éppen oktatás. Az eurázsiai nemzeteket összeköti a közös kulturális örökség, mindez pedig a későbbi együttműködés fokozásának is alapkövét jelenti. 

 

Horváth Marcell – A szerző a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója  

Szabó Dávid – A szerző a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője  

Boros Eszter – A szerző a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi kapcsolatok szakértője 

Sándor Nóra Anna – A szerző a Magyar Nemzeti Bank vezető nemzetközi és ESG szakértője 

A szerzők köszönetet mondanak Halász Fruzsinának, Gulyás Zsófiának, Mikes Veronikának, Nagy Ildikónak, Pintér Luyinak, Puhl Györgyinek és Szakács Dánielnek a konferencia kulcsüzeneteinek összegyűjtésében nyújtott segítségért. 


Ez a cikk az Eurázsia 2022/III-IV. számában jelent meg. 

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások