A szigetvilág érckincsei
Idén lépett 25. évébe egy hazánkban egyedülálló nemzetközi kulturális együttműködés: a gamelánzene magyarországi kedvelői, valamint az Indonéz Nagykövetség között.
A szigetvilág érckincsei
Kultúra

A szigetvilág érckincsei

Novák Anikó: „Nyugaton a papság, a lelkipásztorok mellett pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek töltik be a lélek vezetőinek szerepét. Keleten azonban évszázadokon át bölcsek, szerzetesek, zenészek és vándor énekmondók, történetmesélők köré sereglettek az emberek”. Fotó: Hegedüs Róbert
Bojtos Anita 02/02/2024 06:00

Idén lépett 25. évébe egy hazánkban egyedülálló nemzetközi kulturális együttműködés: a gamelánzene magyarországi kedvelői, valamint az Indonéz Nagykövetség között. A tradicionális közép-jávai zene azonban nem csak a hozzáértők kiváltsága, a különleges élménnyel ma már több nagy világzenei fesztiválon találkozhatunk. Arról, hogy hogyan indult és mit jelenthet egy magyar számára az indonéz kultúra, Novák Anikó, orientalista, zenepedagógus, a Topong Bang együttes tagja mesélt.

A gamelán – egy indonéz ütőhangszeres formáció, amelynek neve hangszercsoportot és zenét egyenrangúan rejt – az élet minden területét átjárja, beleértve a hagyományos táncos történetmesélést és színjátszást is. Noha mai formájában visszaköszönnek benne az indiai kultúra elemei, mégis ősibb, mint az indonéz szigetvilágot kulturálisan elsőként egybe kovácsoló hindu-buddhista kultúra. (...)

A szerző történész.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások