A zöld átállás lehetőségei a pénzügyi szektorban
A zöld pénzügyek, a fenntarthatóság, valamint a pénzintézetek felelőssége voltak napirenden a Budapest Eurasia Forum pénzügyi paneljében.
A zöld átállás lehetőségei a pénzügyi szektorban
Selyemutak

A zöld átállás lehetőségei a pénzügyi szektorban

Nameer Khan, a MENA FinTech Association vezetője és Shadab Taiyabi, a Singapore FinTech Association elnöke (Fotó: MNB/Koncz Márton)
Hoppál Hunor 26/11/2023 08:00

A zöld pénzügyek, a fenntarthatóság, valamint a pénzintézetek felelőssége voltak napirenden a Budapest Eurasia Forum pénzügyi paneljében.

Nameer Khan a FinTech-szektor szerepét hangsúlyozta az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés terén. Meglátása alapján valamennyi FinTech-cég jelentős részt vállal majd a zöld beruházások és befektetések finanszírozásában, a szektorban tevékenykedni kívánó vállalatoknak pedig fenntartható módon kell működnie. Shadab Taiyabi a közszféra és a magánszféra együttműködésének fontosságára tért ki, továbbá célként tűzte ki a zöld pénzügyek egyszerűbb elérhetőségét.

Palotai Dániel, Wang Xin, Nurkhat Kushimov, Kamran Khan és Taehyoung Cho panelbeszélgetése (Fotó: MNB/Koncz Márton)

A következő kerekasztal-beszélgetést Palotai Dániel, az IMF ügyvezető igazgatója moderálta, melynek résztvevői Taehyoung Cho, a Bank of Korea Gazdasági Kutatóintézetének főigazgatója, Kamran Khan, a Deutsche Bank Ázsiáért és Csendes-óceáni térségért felelős ESG-vezetője, Nurkhat Kushimov, a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) vezérigazgatója, valamint Wang Xin, a People’s Bank of China kutatóirodájának főigazgatója voltak.

Nurkhat Kushimov szerint a fenntarthatóság, a széndioxid-kibocsátás, valamint a klímaváltozás egyaránt globális problémák, amelyeket egy ország egymaga nem képes megoldani. A kazah pénzügyi vezető aláhúzta: „egymástól függünk”, és az egyes államok kihívásai a többi országra is hatással vannak, hiszen a levegő, az óceán és az éghajlat mindenkié. 

Kamran Khan szerint a bankok nem a gazdasági folyamatok alakítói, pusztán reflektálnak a gazdaság változásaira. Wang Xin rámutatott: a bankok a FinTech-cégeket hívják segítségül a klíma- és természetvédelemmel kapcsolatos pénzügyi kockázatelemzés során. A People’s Bank of China vezető tisztségviselője szerint kapacitásbővítés szükséges a fenntartható pénzügyek kezeléséhez.

Palotai Dániel felvetésére a panelisták a greenwashing-problémáról is értekeztek. (A vonatkozó marketingstratégia lényege, hogy egy vállalat környezetbarátnak állítja be magát, miközben az általa piacra bocsátott termék előállítása és/vagy használata mellőzi a környezettudatosságot – a szerk.) Kamran Khan szerint a jelenség valós, de nem életbevágó. A Deutsche Bank magas rangú hivatalnoka elmondta: ha egy bank hitelez egy cég számára, amely látszólag igazolja, hogy az ellátási lánca fenntarthatóan épül fel, a pénzintézet felelőssége az arról való megbizonyosodás, a vevő számára pedig lényeges, hogy az általa vásárolt javakat valóban zöld módon állítsák elő. Taehyoung Cho felhívta a figyelmet az információk közzétételének kulcsszerepére. Úgy vélte, ezzel csökkenhet a greenwashing mértéke, mivel így az emberek számára nyilvánvalóvá válik, melyek a napjainkban veszélyt jelentő valódi fenyegetések.

 

A szerző újságíró.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások