A zöldenergiában is a konnektivitás a kulcs
Az ideológiavezérelt külpolitika nem szolgálja az Európai Unió versenyképességét.
A zöldenergiában is a konnektivitás a kulcs
Fókusz

A zöldenergiában is a konnektivitás a kulcs

Fotó: AFP/NurPhoto/CFOTO
Litkei Máté 26/02/2024 22:00

Az energiahordozók, valamint a zöldenergiához szükséges nyersanyagok kitermelési helyszíneinek földrajzi elhelyezkedése nem az egyenlőség és igazságosság elve mentén oszlik meg. Azoknak az országoknak, amelyek nem képesek teljes önellátásra berendelkezni, csak a diverzifikáció nyújthat megoldást – egy olyan stratégia, melyben a vevő több beszállítói opcióval is rendelkezik, így javítva alkupozícióját. Ehhez viszont jó gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat kell fenntartani a potenciális beszállító országokkal.

Az Európai Unió és annak egyes meghatározó tagállamai jelenleg ideológiavezérelt külpolitikát folytatnak, amely blokkosodáshoz, a gazdasági kapcsolatok szükségszerű romlásához, egyszersmind a vevői pozícióban lévő országok mozgásterének szűküléséhez, kiszolgáltatottságuk növekedéséhez vezet. Az összekapcsoltság stratégiája, vagyis a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok racionális alapon történő építése ezzel szemben új lehetőségeket teremt az országok számára. A blokkosodás veszélyeit és az összekapcsoltság előnyeit kevés gazdasági terület mutatja meg jobban, mint az energiaszektor. Az elmúlt évek, évtizedek tapasztalata alapján azt láthatjuk, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha szerteágazó és stabil gazdasági kapcsolatokat tudunk kiépíteni. Nem véletlen, hogy a világ két vezető szuperhatalmának energiaszektorát szintén az összekapcsoltság jellemzi. (…)

A szerző az MCC Klímapolitikai Intézetének tanácsadója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. márciusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások