Abdullah Király Gazdasági Városa
King Abdullah Economic City (KAEC), Szaúd-Arábia új vörös-tengeri kapuja.
Abdullah Király Gazdasági Városa
Selyemutak

Abdullah Király Gazdasági Városa

Fotó: AFP/Omar Salem
Bernek Ágnes 08/05/2024 22:00

Szaúd-Arábia korábbi uralkodója, Abdullah bin Abdul-Aziz Al Szaúd király 2006-ban a Vörös-tenger partvidékén új várost alapított, amelyet az uralkodó tiszteletére King Abdullah Economic City-nek, hivatalosan rövidítve KAEC-nek neveztek el. A magánfinanszírozás keretében épülő város kiváló stratégiai földrajzi helyzettel rendelkezik, közúti és nagysebességű vasúti összeköttetése van Dzsiddával és az iszlám világ két legszentebb helyével, Mekkával és Medinával. A KAEC kapuvárosi szerepkörének kialakítása terén kiemelten fontos az, hogy 2019-ben Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg átadta a King Abdullah kikötőt, amely 2022-re már bekerült a világ száz legjobb kikötője közé.

Szaúd-Arábia korábbi uralkodója, Abdullah bin Abdul-Aziz Al Szaúd (1924-2015) uralkodásának első évében, 2005-ben nagy szabású gazdasági, társadalmi modernizációs programot kezdett el. Ennek kiemelt célkitűzései közé tartozott az ország kőolajtól való függőségének csökkentése, a környezeti fenntarthatóság szempontjainak érvényesítése, s olyan új „smart”, okosvárosok létrehozása, amelyek fenntartható, magas életminőséget biztosítanak a népesség számára. Ezen nagyszabású megaprojekt egyik fő eleme volt egy új város alapítása a Vörös-tenger partvidékén, amelyet az uralkodó tiszteletére King Abdullah Economic City-nek, hivatalosan rövidítve KAEC-nek, vagyis Abdullah Király Gazdasági Városának neveztek el. (...)


A szerző geopolitikai szakértő, a BME Közgazdaságtan Tanszékének geopolitikai oktatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. májusi számában jelent meg, honlapunkon teljes változatában csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások