Abishur Prakash: Go.AI: A mesterséges intelligencia geopolitikája

Abishur Prakash: Go.AI: A mesterséges intelligencia geopolitikája


Abishur Prakash Új-Zélandon született indiai szülők gyermekeként, gyermekkorát Ausztráliában élte, Kanadában nőtt fel. A világ egyik legelismertebb geovizionáriusa, aki képes annak meghatározására, hogy mi következik a geopolitikában, figyelme a technológiától a globalizációig terjed.

Könyve tizenkét úttörő forgatókönyvet vázol fel arra vonatkozóan, hogy a mesterséges intelligencia hogyan tudná új irányba vinni a geopolitikát. A szerző kifejti, hogy 2018 júliusában a második világháború óta az egyik legfontosabb fejlemény zajlott le: Kína felfedte, hogy mesterséges intelligenciát (AI) fejleszt külpolitikájának alakítása érdekében. Prakash szerint, ha a világ meg akarja érteni, hogy Kína mit fog tenni, akkor először meg kell értenie, hogyan gondolkodik a kínai mesterséges intelligencia. A szerző rávilágít arra, hogy az országok világszerte hatékonyan alkalmazzák az AI-t, Oroszországtól Japánon át az Egyesült Arab Emírségekig. Egyre inkább előtérbe kerül, hogy az megváltoztathatja a világ működését. Ahogy a mesterséges intelligencia belép a képbe, az erőviszonyok is megváltozhatnak a világon. Ennek tudatában kijelenthető, hogy az AI szövetségek kialakulását idézheti elő, de súlyos konfliktusokhoz is vezethet.

A könyv pozitív kritikákat kapott az olvasóktól, akik dicsérték eredetiségét, éleslátását és előrejelzéseit. A bírálók egy része azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvnek kiegyensúlyozottabbnak, árnyaltabbnak kellett volna lennie, amelyben az egyes érveket és feltételezéseket több bizonyítékra támaszkodva fejtik ki.

Abishur Prakash: Go.AI: A mesterséges intelligencia geopolitikája

Kiadó: Pallas Athéné Könyvkiadó
Kiadás éve: 2020
ISBN: 9786155884856
Oldalszám: 204

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások