Ahmet Davutoğlu: Stratégiai ​mélység

Ahmet Davutoğlu: Stratégiai ​mélység


Ahmet Davutoğlu „Stratégiai mélység” című könyve egy átfogó és nagy hatású kül- és geopolitikai megközelítésű mű, amely a nemzetközi kapcsolatokra vonatkozóan egy egészen új látásmódot alkalmaz. Az először 2001-ben megjelenő könyv felvázolja Davutoğlu vízióját Törökország szerepéről a világban, és keretet ad az ország új külpolitikai megközelítésének megértéséhez.

A könyv központi tézise, hogy Törökország földrajzi elhelyezkedése, történelmi hagyatéka és kulturális identitása egyedülálló stratégiai mélységű pozíciót ad számára a világban. Davutoğlu szerint Törökország előnye abból fakad, hogy képes befolyást gyakorolni több régióra és civilizációra, beleértve Európát, a Közel-Keletet, a Kaukázust és Közép-Ázsiát. A könyvben bemutatott egyik kulcsfogalom és Davutoğlu doktrínájának alapja az ún. „zéró probléma a szomszédokkal” elv.

Ez a koncepció a szerző azon meggyőződését tükrözi, hogy Törökországnak elkötelezettségi és együttműködési politikát kell folytatnia szomszédjaival a térség stabilitásának és gazdasági növekedésének előmozdítása érdekében. Ha bizalmi és kölcsönös érdekű kapcsolatokat épít ki szomszédjaival, Törökország megteremtheti a béke és a jólét övezetét, amely minden fél számára előnyös. A könyvben Davutoğlu a gazdag történelmi és kulturális örökségre támaszkodik érvei alátámasztására. Példákat idéz az oszmán történelemből, a török irodalomból és az iszlám filozófiából, hogy illusztrálja Törökország stratégiai mélységének tartós jelentőségét.

Tárik Meszár - a szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ahmet Davutoğlu: Stratégiai ​mélység
Kiadó: Antall József Tudásközpont
Kiadás éve: 2016
ISBN: 9786155559136
Oldalszám: 520

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások