Vietnámba 1857-ben egy francia katolikus pap hozta el az első kávécserjét. Az ültetvények ezután gyorsan terjedtek, az igazi fordulatot azonban a háború után, 1986-ban elindított gazdasági reform, azaz a doi moi hozta el. A ’90-es évektől az ágazat minden évben 20-30 százalékot növekedett, mára pedig már ott tartunk, hogy Brazília után Vietnám a világ második legnagyobb kávétermesztője. Délkelet-Ázsiában az éghajlat inkább a robusta fajtának kedvez, így a vietnámi termelés 95 százalékát ez adja. Ennek legfőbb jellemzője, hogy az arabicához képest magasabb (1,5–4 százalékos) a koffeintartalma, emiatt íze valamelyest kesernyésebb és testesebb.
A szerző az Eurázsia szerkesztője.
Ez a cikk az Eurázsia 2025. májusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!