Ahol a kávé életérzés
Ha a kávéra gondolunk, először alighanem Brazília, Kolumbia, netán Etiópia jut az eszünkbe. Pedig a világ második legnagyobb termelője nem más, mint Vietnám. Az országban mindössze néhány évtized alatt vált meghatározóvá az ágazat. De a vietnámiak nemcsak termesztik, hanem szívesen fogyasztják is a kávét. Nem is akárhogyan, egyedi rituálé és különleges ízek jellemzik kávékultúrájukat.
Ahol a kávé életérzés
Gasztronómia

Ahol a kávé életérzés

Fotó: iStock
László Dávid 28/04/2025 22:00

Ha a kávéra gondolunk, először alighanem Brazília, Kolumbia, netán Etiópia jut az eszünkbe. Pedig a világ második legnagyobb termelője nem más, mint Vietnám. Az országban mindössze néhány évtized alatt vált meghatározóvá az ágazat. De a vietnámiak nemcsak termesztik, hanem szívesen fogyasztják is a kávét. Nem is akárhogyan, egyedi rituálé és különleges ízek jellemzik kávékultúrájukat.

Vietnámba 1857-ben egy francia katolikus pap hozta el az első kávécserjét. Az ültetvények ezután gyorsan terjedtek, az igazi fordulatot azonban a háború után, 1986-ban elindított gazdasági reform, azaz a doi moi hozta el. A ’90-es évektől az ágazat minden évben 20-30 százalékot növekedett, mára pedig már ott tartunk, hogy Brazília után Vietnám a világ második legnagyobb kávétermesztője. Délkelet-Ázsiában az éghajlat inkább a robusta fajtának kedvez, így a vietnámi termelés 95 százalékát ez adja. Ennek legfőbb jellemzője, hogy az arabicához képest magasabb (1,5–4 százalékos) a koffeintartalma, emiatt íze valamelyest kesernyésebb és testesebb.

A szerző az Eurázsia szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2025. májusi számában jelent meg, honlapunkon csak később válik elérhetővé. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások