Amaël Cattaruzza: A digitális adatok geopolitikája

Amaël Cattaruzza: A digitális adatok geopolitikája


Modern világunkban és a modern világgazdaságban egyre nagyobb szerepet kap egy olyan megfoghatatlan szereplő, mint az adat. Sőt, az adatok, adatbázisok szerepe pedig egyre meghatározóvá válik a mindennapi életünk mellett a világ politikai, geopolitikai és gazdasági életében is. Ezért gyakran jogosak azok a kijelentések is mely szerint az adat a 21. századi gazdaságok „kőolaja”. A 21. század 20-as éveinek elejére kialakult digitális gazdaságok, valamint ma az élenjáró technológiák – gondoljunk csak a mesterséges intelligenciára – az adatok tömegének a globális áramlásától függenek. Ma már az adatok éltetik az innovációt, és adatok teszik lehetővé a késztermékek és szolgáltatások kiszállítását is.

A francia Amaël Cattaruzza a földrajztudomány doktora, a Saint-Cyr Katonai Akadémia és az Écoles de Coëtquidan kutatóközpontjának előadója, a Géopolitique de la Datasphére kutató- és képzési központ munkatársa a Hatalom és konfliktusok a big data korában alcímet viselő könyvében a 21. század új atlaszát vázolja fel az olvasó számára a geopolitikai szempontjából. Többek között arra is rávilágít, hogyan változtatta meg a technológia vezérelt rendszerek a gazdasági versenyképességet, és milyen új képességeken múlik az, hogy bizonyos országok ezen a területen sikeressé vagy sikertelenné válnak.

Amaël Cattaruzza munkájában egy olyan kritikai megközelítést körvonalaz, amely képes a technológiák határainak kijelölésére, és annak bemutatására, hogy a világ bizonyos tekintetben korántsem annyira determinált, ahogyan azt az adatokat sugallják. Egyik fő üzenete, hogy maguk az adatok is az egyének vagy társadalmi csoportok közötti kapcsolatokon alapuló interakciók.

Amaël Cattaruzza: A digitális adatok geopolitikája

Kiadó: Pallas Athéné Könyvkiadó
Kiadás éve: 2020
ISBN: 9786155884955
Oldalszám: 132

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások