„Arany Bengália” nyomában a fejlődő Banglades
Az elmúlt évtizedek során számos keleti állam gazdasága mutatott be hatalmas léptékű fejlődést. Ezek közül is különösen érdekesnek számít Banglades felzárkózása.
„Arany Bengália” nyomában a fejlődő Banglades
Selyemutak

„Arany Bengália” nyomában a fejlődő Banglades

Fotó: AFP/NurPhoto/Kazi Salahuddin Razu
Vilonya Martin 15/01/2024 20:40

Az elmúlt évtizedek során számos keleti állam gazdasága mutatott be hatalmas léptékű fejlődést. Ezek közül is különösen érdekesnek számít Banglades felzárkózása.

Banglades 1971-es függetlenné válása óta huszonötszörösére tudta növelni az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP) mértékét – anékül, hogy ehhez jelentős nyersanyagkészletek, képzett munkaerő vagy számottevő ipari kapacitás állt volna rendelkezésre a fiatal állam megszületésekor. Sőt, az akkor függetlenné váló országgal kapcsolatban még annak a veszélye is felmerült, hogy nem lesz képes külső segítség nélkül élelmezni a polgárait.

A gazdaság fellendítésében azóta kiemelt szerepe lett a ruhagyártásnak, amelynek különböző ágazatai ma az export több mint 90 százalékát teszik ki. Három tényező különösen fontosnak bizonyult a ruhaipar sikerében: a kormányzat és a magánszféra sikeres ösztönzőkön és hatékony beavatkozásokon alapuló együttműködése; a fejlett piacokhoz való könnyű, vámmentes hozzáférés; valamint az olcsó, termelékeny és bőségesen rendelkezésre álló munkaerő.

A textilipar a foglalkoztatáspolitika terén is segítette az országot, regionálisan ugyanis magasnak tekinthető a nők részvétele a munkaerőpiacon. A ruhaiparban való elhelyezkedés anyagi biztonságot és függetlenséget kínál a nők számára.
AFP/Munir uz Zaman

A textilipar gyors fejlődése ugyanakkor nem volt problémamentes: a bangladesi ruhagyárakban gyakorta halálesetekről számolt be a nemzetközi sajtó, a textilipar terjeszkedése pedig jelenetős szennyezést okozott az ország vizeiben. Az előbbi problémára a Rama Plaza ruhagyár 2013-as tragikus, több mint ezer áldozatot követelő összeomlása után a biztonsági sztenderdek javítása lett a válasz. A fenntarthatóság tekintetében is sokat mozdult előre a ruhaipar: a Leadership in Energy and Environmental Design zöldgazdasággal foglalkozó szervezet által jegyzett száz legzöldebb üzem közül ötvenkettő Bangladesben található.

Ugyanakkor még nem teljes Banglades fejlődésének története, a digitalizáció területén például még elmaradás tapasztalható. Ezt mutatja az is, hogy a helyi statisztikai hivatal (Bangladesh Bureau of Statistics) beszámolója szerint a felnőtt lakosságnak csak bő harmada (kb. hatvanmillió ember) használja az internetet. További problémára mutat rá a WaterAid nevű, az ország lakosságának tiszta vízzel való ellátásával és higiéniájával foglalkozó jótékonysági szervezet felmérése, mely szerint a lakosság fele még mindig nem fér hozzá higiénikus illemhelyhez.

Dacára e nehézségeknek, hiányosságoknak, Banglades fejlődése minden fejlődő ország számára tanulságként szolgálhat. Amennyiben a nemzet képes sikeres válaszokat adni a 21. század kihívásaira, a függetlenségkor megálmodott Arany Bengália víziója is elérhető lehet.

A szerző a Neumann János Egyetem hallgatója.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások