Argentína részben jüannal fizeti vissza az IMF-hitelt
Argentína pénteken 2,7 milliárd dolláros hiteltörlesztést teljesített a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) részben kínai jüan felhasználásával.
Argentína részben jüannal fizeti vissza az IMF-hitelt
Selyemutak

Argentína részben jüannal fizeti vissza az IMF-hitelt

Borítókép: iStock
Eurázsia 04/07/2023 07:00

Argentína pénteken 2,7 milliárd dolláros hiteltörlesztést teljesített a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) részben kínai jüan felhasználásával – közölte az ország gazdasági minisztériuma, írta meg a The Business Standard az AFP-re hivatkozva.

cikk szerint az ország, hogy elkerülje a korlátozott devizatartalékainak megcsapolását, az esedékes fizetés egy részét az úgynevezett különleges lehívási jogokkal fedezte, amelyek az IMF által az országok hivatalos tartalékainak kiegészítésére létrehozott eszközök.

Gabriela Cerruti kormányszóvivő csütörtökön újságíróknak elmondta, hogy a kifizetés “részben az államkincstár különleges lehívási jogaiból, részben jüanból történik, a központi banki tartalékok felhasználása nélkül”.

Argentína tavaly állapodott meg az IMF-fel egy 44 milliárd dolláros hitel átstrukturálásáról, a 2018-ban, Mauricio Macri korábbi elnök idején felvett rekordhitel örökségéről. Áprilisban a dél-amerikai ország bejelentette, hogy a Pekinggel kötött devizacsere-megállapodást követően jüannal fizet majd a kínai importért amerikai dollár helyett, hogy megőrizze tartalékait – jelentette az AFP.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások