Arkadag smart city, új türkmén város a félsivatagban
Türkmenisztán területe közel félmillió négyzetkilométer, lakóinak száma hivatalosan 5,5 millió, de a külföldre (Törökországba és Oroszországba) való elvándorlás miatt jóval öt millió alatt van. Ebben a hatalmas kiterjedésű, de ritkán lakott országban található a világ negyedik legnagyobb igazolt földgázkészlete.
Arkadag smart city, új türkmén város a félsivatagban
Vélemény

Arkadag smart city, új türkmén város a félsivatagban

Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova
Hóvári János 05/09/2023 22:30

Türkmenisztán területe közel félmillió négyzetkilométer, lakóinak száma hivatalosan 5,5 millió, de a külföldre (Törökországba és Oroszországba) való elvándorlás miatt jóval öt millió alatt van. Ebben a hatalmas kiterjedésű, de ritkán lakott országban található a világ negyedik legnagyobb igazolt földgázkészlete.

A kitermelés az 1950-es években kezdődött meg, s azóta folyamatosan növekszik. Az elmúlt két évtizedben Türkmenisztán gáznagyhatalom lett, a kitermelt gázból a legtöbb Kínába került, de az ország vezetése évek óta nagy erőfeszítéseket tesz, hogy Türkmenisztánnak Európába is legyen szállítási útvonala.

Amikor Türkmenisztán 1991-ben elnyerte függetlenségét, nem volt egyszerű a türkmén nemzetgazdaság megteremtése, amely magától értetődően a földgázra és a kőolajra épült. A türkmének jól tudták, hogy hazájuk szénhidrogén-nagyhatalom. Kezdetektől úgy vélték, a gázjövedelmekből az ország minden állampolgárának jár, és a politika is ezt követte, melynek a Perzsa-öböl olaj- és gázállamainak ezirányú gyakorlata szolgáltatta a példát. Így jelenleg Türkmenisztánban az egy főre eső nominális GDP 13076 USD, ami a legmagasabb Közép-Ázsiában. Kazaksztán Türkmenisztánhoz hasonlóan hatalmas nyersanyagkészletekkel rendelkezik, az ország vezetése azonban az ebből eredő jövedelmet inkább a gazdaságfejlesztés révén osztja szét, míg a nyersanyagban szintén gazdag Özbekisztán, harminchat milliós lakossága révén, egy ilyen politikát nem engedhet meg magának.

A türk világ, valamint a nemzetközi közösség számos fontos személyisége egy érdekes meghívót kapott 2023. június 29-ére Türkmenisztán külügyminiszterétől. Ezen a napon került sor egy teljesen új város, Arkadag felavatására. E sorok írója is részt vehetett ezen.

Türkmenisztán fővárosa Asgabat, jelenleg nagyjából háromnegyed milliós település. A főváros infrastruktúráját az 1990-es években hozzávetőlegesen ennyi főre tervezték meg. Nagyon nehéz lenne a fővárosban új városrészeket építeni, mivel a jelenlegi szolgáltatási kapacitások korlátozottak. Ezért döntött úgy a türkmén vezetés hét évvel ezelőtt, hogy a fővárostól hetven kilométerre, az ottani félsivatagos területen egy teljesen új várost épít fel, Arkadagot. Erre egyrészt azért volt szükség, hogy a fővárosban dolgozókat jó minőségű lakásokhoz juttathassák; másrészt pedig azért, hogy új technológiákkal, a 21. századi digitalizációnak, fenntarthatóságnak és környezetvédelmi paramétereknek megfelelő új település jöjjön létre, amelynek egyelőre hetvenezer lakója lehet.

A megnyitó napja az iszlám világ Áldozati Ünnepének napjára esett, amelyet mi keresztények is jól ismerünk a Szentírásból. A muszlimok ekkor emlékeztek arra, hogy Ábrahám isteni beavatkozás miatt nem áldozta föl fiát, Izsákot (Iszhákot). Ez a muszlim év egyik legnagyobb ünnepe, amelyet hívők és nem hívők egyaránt megtartanak az iszlám világában. Így a városavatás kapcsolódott a türkmének vallási hagyományaihoz is. Arkadagot, az ország 2022. március 19-e óta hivatalban lévő – 1981-ben született – új elnöke, Serdar Berdimuhammedow avatta fel, s látott vendégül több száz külföldit és többezer türkmént.

Arkadag város felépítése a különféle gáz- és olajipari beruházások mellett az egyik legnagyobb teljesítménye a türkmen gazdaságnak az elmúlt harminc évben. A megnyitón többször elhangzott, hogy az építkezést türkmén mérnökök és művezetők vezették és a munkások is az ország lakói voltak. A tervek elkészítésében azonban a világ számos építésze részt vett, s az ENSZ különféle szakosított szervei a legkülönbözőbb szakmai segítséget nyújtották a félsivatagi város építéséhez. A Türk Államok Szervezetének állam- és kormányfői is végigkísérték az építkezést, s azt elmúlt év novemberében Szamarkandban döntöttek aról, hogy az új városnak odaítélik a Smart City elismerést. Az erről szóló okmányt Kubanychbek Omuraliev, a szervezet főtitkára 2023. június 29-én adta át a város polgármesterének.

A megnyitó vendégei megtekintették a felépült két-három szobás lakásokat. A beköltözőknek már a konyhákat is felszerelték hűtőszekrénnyel és mosogatógéppel. A közös helyiségek méretei imponálók, technikailag jól felszereltek,stílusukban pedig globalista eklektikát követnek. A lakók a türkmén államtól fogják a lakásokat tulajdonba kapni, amolyan szolgálati lakásként. Sok fiatal toporgott az ünnepségen, akik mind nagyon várják, hogy hamarosan kulcsot kapjanak. Ami Arkadagban történt, az egyedülálló kísérlet, hogy a szubtropikus félsivatagban miként lehet kedvező életkörülményeket teremteni. Reméljük, hogy minden úgy fog működni, ahogyan tervezték, s Arkadag a türk világban és másutt is követendő példa lesz.

Hóvári János, volt izraeli, kuvaiti és bahreini nagykövet, turkológus, a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Iroda vezetője 2023. augusztus 6-án, életének 69. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Jelen kézirata szerkesztése közben kaptuk a szomorú hírt. Utolsó publikációját tartja tehát kezében a tisztelt olvasó.

Emlékét megőrizzük!

Ez a cikk az Eurázsia 2023/III. számában jelent meg.
Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások