Átrendeződik a közel-keleti status quo
Jelentős politikai, gazdasági és társadalmi következményekkel járhat a Közel-Keleten és azon túl is a kínai közvetítéssel elkezdődött szaúdi-iráni közeledés. Szintén döntő befolyása lehet Szíria visszatérésének az Arab Ligába.
Átrendeződik a közel-keleti status quo
Tükör

Átrendeződik a közel-keleti status quo

Fotó: AFP/SANA
Tárik Meszár 05/09/2023 22:30

Jelentős politikai, gazdasági és társadalmi következményekkel járhat a Közel-Keleten és azon túl is a kínai közvetítéssel elkezdődött szaúdi-iráni közeledés. Szintén döntő befolyása lehet Szíria visszatérésének az Arab Ligába.

Irán és Szaúd-Arábia viszonya rendeződni látszik egy hosszú évek óta tartó ellenségeskedés után, amely veszélyeztette az Öböl stabilitását és biztonságát, és szította a közel-keleti konfliktusokat Jementől Szíriáig. A Kína által közvetített megállapodást a két rivális közel-keleti állam vezető biztonsági tisztviselői közötti tárgyalások után jelentették be Pekingben március 10-én. Teherán és Rijád megegyezett a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról és a nagykövetségek  újranyitásáról. A megállapodás magában foglalja az államok szuverenitásának tiszteletben tartását és a belügyekbe való kölcsönös be nem avatkozást. A szaúdiak tájékoztatták Washingtont a fejleményekről, de az Egyesült Államoknak nincs szerepe a megállapodásban.

Damaszkusz tagságát 2011 novemberében függesztették fel, mivel az ország vezetése erőszakosan felszámolta az arab tavasz részeként kitört tiltakozásokat. A felfüggesztésnek jelentős diplomáciai és politikai következményei voltak. Elszigetelte a közel-keleti ország kormányát a többi arab államtól, és csökkentette befolyását a térségben.

Május 7-én Kairóban azonban a korábbi felfüggesztést hatályon kívül helyezték. E döntés magában foglalja, hogy Szíriának vállalnia kell az arab kormányokkal folytatott folyamatos párbeszéd fenntartását annak érdekében, hogy politikai megoldást találjanak a szíriai konfliktusra.

Egyesek szerint Szíria visszatérése az Arab Ligához szimbolikus lépés, amely azt a valóságot tükrözi, hogy az Aszad-rezsim nem szűnt meg létezni, továbbá azt is, hogy az arab országok befolyást akarnak gyakorolni Szíria jövőjére. Mások szerint a döntés a szíriai nép elárulását jelenti, akik háborús bűnöktől és az emberi jogok megsértésétől szenvednek az Aszad-rezsim uralma alatt. Akármelyik nézőpontnak is van alapja, az arab országoknak a szíriai rezsimmel való kapcsolatok újrafelvétele jelentős hatást gyakorol többek között a menekültkérdésre, az ország gazdasági helyzetére, valamint a politikai viszonyokra egyaránt.

E fejlemények elősegíthetik a párbeszédet és az együttműködést olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a szíriai polgárháború vagy a különböző milíciák lefegyverzése. A szaúdi-iráni viszony rendezése nagyobb stabilitást hozhat az amúgy régóta ingatag régióba, valamint Szíria régióbeli reintegrációja egy 2011 óta tartó véres konfliktus rendezéséhez járulhat hozzá. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a most zajló folyamatok kimenetele továbbra is bizonytalan, mivel azokba még bele tudnak avatkozni a különböző közép- és nagyhatalmak vagy érdekcsoportok, ami miatt korántsem biztos, hogy a most békét kötött felek nem válnak-e újból egymás ellenségeivé.A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/III. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások