Az ASEAN sikerének receptje a konnektivitás
Az új világrendben kiemelkedő szerepe lesz a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének.
Az ASEAN sikerének receptje a konnektivitás
Selyemutak

Az ASEAN sikerének receptje a konnektivitás

ASEAN-csúcstalálkozó 2023 szeptemberében Dzsakartában. Fotó: AFP/Willy Kurniawan
Pataki Zoltán 02/02/2024 06:00

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségét, vagyis az ASEAN-t a világ legsikeresebb regionális együttműködései között tartják számon. Az 1967-es alapítása óta tagjai jelentős eredményeket értek el a gazdasági növekedés – az ASEAN vezető állama, Indonézia például a negyedik legnagyobb gazdasággá válhat 2050-re –, és a társadalmi, kulturális fejlődés területén.

Két alapvető tényező játszik szerepet az ASEAN-országok együttműködésének sikerében. A délkelet-ázsiai szövetség alapító tagállamai (Fülöp-szigetek, Indonézia, Malajzia, Szingapúr, Thaiföld) és a később csatlakozók (Brunei, Vietnám, Laosz, Mianmar, Kambodzsa) kulcsfontosságú földrajzi térségben fekszenek, ahol a nyugati és a keleti világot összekötő tengeri kereskedelmi utak futnak. A másik fő ok pedig, hogy a tagállamok igyekeznek kívül maradni a napjainkban egyre inkább felerősödő blokkosodásból Kelet és Nyugat között. (...)

A szerző külpolitikai újságíró.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások