Az Egyesült Arab Emírségek szorosabbra fűzné kapcsolatai Kínával
Az Egyesült Arab Emírségek és Kína közös befektetések révén fűzné szorosabbra együttműködését Afrikában és a csendes-óceáni térségben.
Az Egyesült Arab Emírségek szorosabbra fűzné kapcsolatai Kínával
Selyemutak

Az Egyesült Arab Emírségek szorosabbra fűzné kapcsolatai Kínával

Fotó: AFP/Xinhua
Eurázsia 25/12/2023 07:00

Az Egyesült Arab Emírségek és Kína közös befektetések révén fűzné szorosabbra együttműködését Afrikában és a csendes-óceáni térségben.

Az Egyesült Arab Emírségek Kína kiszélesedő gazdasági kapcsolatainak kulcsfontosságú csomópontja a Közel-Keleten – fogalmazott Saoud Ali al-Mualla, az emírségek hongkongi főkonzulja a South China Morning Post hírportálnak. Mualla kitért arra is, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése érdekében Abu-Dzabi növelné a kínai jüan arányát nemzetközi tranzakciói során.

Az emírségek és Kína partnersége nem ma kezdődött, évtizedes múltra nyúlnak vissza a közös projektek, melyek leginkább infrastrukturális befektetések formájában valósulnak meg. Mualla megjegyzi, Afrika és a Közel-Kelet nagy része már bekapcsolódott az Övezet és Út kezdeményezésbe (BRI). „A Perzsa-öbölben található BRI-országok az Egyesült Arab Emírségek rendelkezik olyan stratégiai elhelyezkedéssel, amely lehetővé teszi, hogy híd szerepet töltsön be a Közel-Kelet, Afrika és Dél-Ázsia közötti kereskedelem és befektetések tekintetében” – magyarázta Mualla.

Az emírségek ennek érdekében már több mint tízmilliárd dollárt fektetett be egy Kína által létrehozott befektetési alapba Afrikában. Emellett 50 millió dollárt különített el különböző befektetésekre a csendes-óceáni térségben, nagyrészt a megújuló energiaforrások terén.
iStock
„Már több mint 4000 kínai cég működik az Egyesült Arab Emírségekben” – hangsúlyozta Mualla.

„A kínai befektetők azzal számolnak, hogy emírségekbeli vállalataikat »ugródeszkaként« használják fel a más országokban való terjeszkedéshez” – mondta Naubahar Sharif, a Hongkongi Tudomány és Technológiai Egyetem közpolitikai részlegének vezetője.

Kína novemberben megújította valutaváltási megállapodását az Egyesült Arab Emírségekkel annak érdekében, hogy kiterjessze a pénzügyi és gazdasági kapcsolataikat. „A nagyobb jüanforgalom hozzájárulna az emírségek »globális törekvéseihez«” – mondta Sharif. Mualla ezzel kapcsolatban elmondta: a jüanban való kereskedelem csökkentheti a valutakockázatot a magas kereskedelmi volumen figyelembevételével. Hozzátette, egyelőre ugyanakkor bizonytalan, hogy milyen mértékben támaszkodik majd Abu-Dzabi a kínai valutára a jövőben.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások