Az Oroszország-erőd
Az orosz-ukrán háború kitörésétől fogva a nyugati országok hatalmas szankciós nyomást helyeznek Oroszországra. Deklarált céljuk olyan mértékben meggyengíteni az orosz gazdaságot, hogy az ne tudja folytatni a katonai aktivitását Ukrajna területén. A tizedik szankciós csomag után azonban már egyre gyakrabban merült fel, mennyire is hatásosak ezek a büntetőintézkedések.
Az Oroszország-erőd
Selyemutak

Az Oroszország-erőd

Fotó: iStock
Seremet Sándor 23/05/2023 05:00

Az orosz-ukrán háború kitörésétől fogva a nyugati országok hatalmas szankciós nyomást helyeznek Oroszországra. Deklarált céljuk olyan mértékben meggyengíteni az orosz gazdaságot, hogy az ne tudja folytatni a katonai aktivitását Ukrajna területén. A tizedik szankciós csomag után azonban már egyre gyakrabban merült fel, mennyire is hatásosak ezek a büntetőintézkedések.

Az uniós szankciók hatását vizsgálva több szakértő is megállapította, hogy az úgynevezett „Oroszország-erőd” stratégiának és az Orosz Központi Bank ügyes intézkedéseinek köszönhetően az az ország pénzügyi rendszere ellen tudott állni a nyugati büntetőintézkedéseknek.

Leegyszerűsítve, az Oroszország-erőd a Szovjetunió felbomlása után zajló gazdasági válságok hatására kialakított stratégia, amely egyrészt diverzifikálni igyekszik az orosz gazdaságot az olaj és a gáz exportjától, másrészt pedig csökkenteni akarja annak függőségét a nyugati technológiáktól és piacoktól. A stratégia pillérei a körültekintő fiskális szabályozás és a megbízható inflációs célkövetés.

A tényleges megvalósítására 2014 után került sor, amikor az első szankciókat vetették ki Oroszországra a Krím elcsatolása miatt. Az orosz kormány 2017-től szigorúbb keretek között kezdte alkalmazni a költségvetési szabályt, amely a 2008-ban létrehozott Nemzeti Jóléti Alap (Fond Nacionaljnogo Blagoszosztojányija, FNB) fenntartásához szükséges. Ez tulajdonképpen egy biztonsági mechanizmus, amelynek eredeti célja az volt, hogy megvédje a költségvetést az olajárak ingadozásától. A 2004-es bevezetése óta négy változata létezett, de mindegyik így vagy úgy meghatározta a magas energiaárakból származó piaci bevételek megtakarításának elvét.

A jelenlegi szabály két alapvető részből áll. Az első a Nemzeti Jóléti Alap felhalmozása vagy felhasználása. Amennyiben az olajár meghaladja a költségvetés hiánymentes összeállásához szükséges hordónkénti árat (2021-ben ez 44,2 dollár/hordó volt, ezt a határ árat évente indexálják), a Pénzügyminisztérium a meghatározott ár feletti értékben valutát vásárol az Alaptól, amennyiben az olajár a megállapított határ alatt van, úgy az Alapban lévő valutát a Pénzügyminisztérium eladja, ezzel pótolva a költségvetési hiányt. A szabály második eleme egy képlet, amely korlátozza az éves költségvetés határkiadásait. Az összkiadásokat a kőolaj és földgáz törzsbevételeinek, a nem szénhidrogénekből származó bevételek és az állami bevételek összegeként határozzák meg. Ha az olaj- és gázbevételek az áringadozások miatt ténylegesen alacsonyabbak az elvárt törzsbevételeknél, úgy a hiányt az FNB pótolja. A COVID-19 világjárvány idején Moszkva a költségvetési szabálytól eltérve az FNB rovására költötte túl a költségvetést a gazdaság serkentése érdekében.
A McDonald’s és utódja, a Vkuszno i Tocska, azaz Finom és pont (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan)
A stratégiának megvoltak az eredményei, így például a háború kitörése előtt az FNB-ben több mint 600 milliárd dollár értékben volt valuta és arany. Az „erőd” kiépítése során a Kreml igyekezett csökkenteni a dollár befolyását az alapban és 2021-ben kivonta dollár alapú befektetéseket, amelyek korábban annak 35 százalékát tették ki. Helyette növelték az euró és az arany arányát. 

Az FNB euró, japán jen és brit font alapú pénzeszközeit (az alap tartalékéinak közel felét, kb 300 milliárd dollár értékben) a kivetett szankciók értelmében befagyasztották. Így 2022-ben döntés született az euró, a jen és font kivonásáról is, 2023-ban az alap eszközeinek 60 százalékát kínai juanban és 40 százalékát aranyban kívánják tartani, ezzel védve azt a nyugati szankciók hatásaitól.

Az Oroszország-erőd stratégia részsikerei ellenére orosz ipar továbbra is nagyban függ a nyugati technológiáktól, amelyek helyettesítése csak kis mértékben sikerült. A kezdeti sokk ellenére az ipar továbbra is működik, de leginkább amiatt, hogy az orosz vállalatok egyelőre meglévő tartalékaikból tudják fenntartani tevékenységüket. 

Ha a kiesett importot és importberuházásokat nem sikerül közép-távon helyettesíteni vagy esetleg megújítani, úgy az orosz iparnak komoly visszaesést jósolnak. A szankciók ebben a tekintetben tehát inkább közép- és hosszútávon tudnak megmutatkozni.

A Starbucks és utóda, a Stars Coffee (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Sefa Karacan)

Bizonyos mértékben sikerült kivédeni a szankciók hatását az orosz pénzügyi szektorral szemben, ugyanakkor a jelentős importfüggőség következtében az orosz gazdaság továbbra is sebezhető maradt és egyelőre az alternatív – ázsiai, leginkább kínai és indiai – piacoknak és beszállítási útvonalaknak megbízhatóságának, vagy ha úgy tetszik, saját érdekeiből fakadó jóindulatának van kitéve.

A szerző az Eurázsia Központ kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások