Az Övezet és Út kezdeményezés felemelte a globális Dél országait 
Az Övezet és Út kezdeményezés (BRI) a hagyományosan gazdag és a hagyományosan szegény országok közötti kapcsolatok átrendeződésének részévé vált, miközben a fejlődő világ részesedése a globális GDP-ből egyre növekszik.
Az Övezet és Út kezdeményezés felemelte a globális Dél országait 
Tükör

Az Övezet és Út kezdeményezés felemelte a globális Dél országait 

Fotó: AFP/Xinhua/Jiang Chao
Eurázsia 24/09/2023 11:00

Az Övezet és Út kezdeményezés (BRI) a hagyományosan gazdag és a hagyományosan szegény országok közötti kapcsolatok átrendeződésének részévé vált, miközben a fejlődő világ részesedése a globális GDP-ből egyre növekszik.

A BRI egy évtizede után  közel 150 országban több mint 3100, több mint egyezermilliárd dollár értékű projekt valósult meg. Ezzel világossá vált a globális Dél folyamatosan növekvő jelentősége, valamint Kína szerepe ennek alakításában – írta a South China Morning Post hírportálon megjelent véleménycikkében David Dodwell, a Hong Kong-APEC Trade Policy Study Group ügyvezető igazgatója.

Dodwell szerint miután 2017-től a Covid-19 világjárvány miatt csökkent az új projektek száma, az idei év első felében fellendülés tapasztalható: a 2022 első félévi 35 milliárd dolláros finanszírozási és beruházási összeg az idei első félévben 43,3 milliárd dollárra emelkedett.

"A BRI ellenzőinek negatív véleménye, valamint a számos félbemaradt vagy meghiúsult projekt ellenére olyan infrastruktúra épül, amely egyébként soha nem épült volna meg. Ennek eredményeképpen a fejlődő világban sokak gazdasági kilátásai javultak."
AFP/Jason Lee
A kezdeményezés pozitív hatása jól látható a BRICS-csoport – Brazília, Oroszország, Kína, India és Dél-Afrika – gyorsuló bővülésében is. Erőfeszítéseik erősítik a globális dél fejlődő gazdaságai közötti kapcsolatokat, az év végére pedig hat új tag csatlakozik a csoportosuláshoz, és várhatóan továbbiak is követik őket – jegyezte meg Dodwell.

– Bármennyire is szkeptikusak  voltak a külső megfigyelők, Kína számára a kezdeményezés kigondolása és kidolgozása során a gazdasági szempontok voltak a legfontosabbak. Ahogy Jin Liqun, a Kína által vezetett Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank elnöke mondta 2016-ban: "A kínai tapasztalatok azt mutatják, hogy az infrastrukturális beruházások megnyitják az utat a széles körű gazdasági-társadalmi fejlődés előtt, a szegénység visszaszorulása pedig ennek természetes következménye" – véli a cikk szerzője.
AFP/NurPhoto/Danil Shamkin
Ahogyan arra Dodwell is rámutat, Kínának több oka is volt arra, hogy elindítsa a BRI-t. Egyrészt, a jólét növelésével és az infrastrukturális beruházásokkal visszaszoríthatja a Közép-Ázsia egyes részein egyre radikálisabbá válló iszlamizmust, amely Xinjiang tartományon keresztül nyugatról destabilizálja az országot. Emellett a "tengeri sebezhetőség" is közre játszhatott a BRI életrehívásában, ugyanis Kínát a szűk Malakka-szoros választja el fő kereskedelmi partnereitől, különös tekintettel a közel-keleti olaj- és gázszállítóktól.

– Xinjiangnak szüksége volt piacokra, amelyekkel kereskedni tudott, és ezek nyugat felé, Közép-Ázsián keresztül – Kazahsztántól, Üzbegisztántól, Kirgizisztántól és Türkmenisztántól lefelé Pakisztánba és Afganisztánba, majd  Irakon és Irakon keresztül a Perzsa-öbölbe és Európába – helyezkedtek el. Ezen egykor virágzó ősi kereskedelmi útvonalak újjáélesztése nem csak rengeteg ember életkörülményeit javítná, de Kína szárazföldi összeköttetését is megerősítené az Indiai-oceánhoz, Európához és végül Afrikához. Kína gazdasági és stratégiai szükségletei tökéletesen illeszkedtek egymáshoz – írta Dodwell.

Dodwell következtetése szerint a BRI növelte Kína képességét arra, hogy szorosabb kereskedelmi kapcsolatokat építsen ki Ázsiában és Afrikában. Ez megváltoztatta a globális gazdasági hatalom egyensúlyát, és világszerte számos fejlődő ország kilátásait. A China International Capital Corporation új jelentése szerint Kína a kezdeményezésben részt vevő 35 ország első számú kereskedelmi partnere.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások