Az utolsó fehér foltok eltüntetése
Vojnich Oszkár és Vay Péter utazásai Délkelet-Ázsiában.
Az utolsó fehér foltok eltüntetése
Kultúra

Az utolsó fehér foltok eltüntetése

Fotó: Vojnich Oszkár és Vay Péter utazásai Délkelet-Ázsiában
Domaniczky Endre 02/02/2024 06:00

Bár az 1867-es kiegyezést követő hosszú békés időszakban tömegek indultak nyugatnak, elsősorban a „kivándorlás országútján”, az Egyesült Államok felé, a közgondolkodást évszázadok óta foglalkoztatta a mesés kelet világa is. Ennek a keleti érdeklődésnek a magját az őshazakutatás képezte, azonban a tudományos expedíciók nyomán egyre gyakrabban került szóba az új kereskedelmi kapcsolatok felkutatása is. Ez nemcsak az éppen a külképviseleti hálózatát a Távol-Keleten is bővíteni kívánó Osztrák-Magyar Monarchiának, de Magyarországnak is érdekében állt, amely a kiegyezés törvény által biztosított mozgásteret kétoldalú kapcsolatépítésre is fel kívánta használni. Bár saját gyarmatokról Budapesten álmodni se nagyon lehetett, a magyar utazók – az ország tudományos hírnevét öregbítve – részt vállaltak a térképek utolsó fehér foltjainak eltüntetésében.

Délkelet-Ázsia államai magyar szempontból még a 20. század elején is ilyen fehér foltnak számítottak. A térségben korábban aktív magyar utazók már korábban is tettek kisebb, egy-egy régióhoz kapcsolódó utakat. Az egyértelmű volt, hogy ez a vidék bővelkedik az ősi kultúrákban, tehát nem elegendő csupán a két legnagyobbra: Indiára és Kínára koncentrálni, hanem vizsgálat alá kell vonni a köztes régiók politikai és társadalmi helyzetét is. (...)

A szerző a Mádl Ferenc Intézet vezető kutatója.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások