Azonnali tűzszünetet sürget Putyin és Erdoğan
Az azonnali tűzszünetért emelt szót a palesztin–izraeli konfliktusövezetben kiéleződött helyzetben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök.
Azonnali tűzszünetet sürget Putyin és Erdoğan
Tükör

Azonnali tűzszünetet sürget Putyin és Erdoğan

Fotó: AFP/Alexey Nikolsky
Eurázsia 11/10/2023 09:18

Az azonnali tűzszünetért emelt szót a palesztin–izraeli konfliktusövezetben kiéleződött helyzetben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

Az azonnali tűzszünetért emelt szót a palesztin–izraeli konfliktusövezetben kiéleződött helyzetben Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök – közölte a két vezető keddi telefonbeszélgetéséről kiadott közleményében a Kreml sajtószolgálata.

Az MTI által idézett moszkvai tájékoztatás szerint a felek mélységes aggodalmukat fejezték ki az erőszak folyamatos elmérgesedése, a polgári áldozatok számának katasztrofális növekedése miatt. Hangsúlyozták, hogy mindkét félnek azonnal be kell szüntetnie a tüzet és újra kell indítani a tárgyalási folyamatot. Putyin és Erdoğan kifejezte készségét ennek aktív előmozdítására.

A felek a megbeszélés során kiemelték, hogy a közel-keleti válság hosszú távú békés rendezése csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa által jóváhagyott két állami formula alapján lehetséges, amely egy független palesztin állam létrehozását írja elő az 1967-es határokon belül, Kelet-Jeruzsálemmel, mint fővárossal.

A Kreml szerint Putyin és Erdoğan az orosz–török együttműködés kérdéseit is megvitatta és folytatni fogja a kapcsolattartást.

AFP/Anadolu Agency/Mustafa Kamaci
A múlt héten Erdoğant egyhangúlag újraválasztották a kormányzó Igazság és Fejlődés (AKP) párt vezetőjévé – számolt be a Mena FM. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a török nemzetnek tett összes ígéretét teljesíti. – Minden ígéretet teljesíteni fogunk, amelyet a nemzetünk felé tettünk, különösen a bizalom és a stabilitás légkörének megerősítését, valamint népünk jólétének növelését – mondta Erdoğan az AKP 4. rendkívüli kongresszusán a fővárosban, Ankarában.

Az elnök megerősítette korábbi elhatározását arra, hogy az év elején földrengés által sújtott térségeket újjáépítik. – Nemcsak a földrengések által elpusztított városainkat fogjuk újjáépíteni, hanem újjáépítjük és újjáélesztjük az összes fenyegetésnek kitett települést – húzta alá. Erdoğan korábban ígéretet tett arra, hogy az jjáépítés első évében 319 ezer, összesen pedig 650 ezer házat húznak majd fel.

– Biztosítani fogjuk, hogy az ország minden polgára a születéstől a halálig a legmagasabb szinten részesülhessen mindenféle szolgáltatásban, különösen az igazságszolgáltatásban, a biztonságban, az oktatásban és az egészségügyben – mondta Erdoğan.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások