Ázsiai válasz a globális kihívásokra
Közös megoldásokat sürgetett a globális gazdasági kihívásokra az idei Boao Fórumon Ban Ki-Mun volt ENSZ főtitkár. A tekintélyes gazdasági konferencián Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az inflációról és a digitalizációról szóló, magas szintű panelbeszélgetéseken vett részt.
Ázsiai válasz a globális kihívásokra
Selyemutak

Ázsiai válasz a globális kihívásokra

Fotó: AFP/Xinhua/Yang Guanyu
Őry Mariann 23/05/2023 07:00

Közös megoldásokat sürgetett a globális gazdasági kihívásokra az idei Boao Fórumon Ban Ki-Mun volt ENSZ főtitkár. A tekintélyes gazdasági konferencián Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az inflációról és a digitalizációról szóló, magas szintű panelbeszélgetéseken vett részt.

„Egy bizonytalan világ: Szolidaritás és együttműködés a fejlődésért a kihívások közepette” címmel zajlott le március 28. és 31. között Ázsia legmeghatározóbb gazdasági fóruma, a 2001-ben alapított, és azóta minden évben megrendezett Boao Forum for Asia (BFA). A rendezvényen, amelynek a kínai Hainan szigetén fekvő Bo’ao város ad otthont, a világ gazdasági elitje képviselteti magát, a BFA-t a davosi Világgazdasági Fórummal egy szinten jegyzik.

A 29 ország részvételével létrehozott fórum fő célja Ázsia gazdasági integrációjának előmozdítása, magas szintű platformot biztosít Ázsia és más kontinensek politikai, üzleti és tudományos vezetői számára. A fórumon megvitatott témák a gazdasági fejlődés mellett a technológiai innovációra, fenntarthatóságra, egészségügyre, oktatásra, kultúrára és médiára is kiterjednek.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke két magas szintű kerekasztal-beszélgetésen is részt vett (Fotó: MNB)

Több mint százhatvan előadó érkezett a fórumra a világ minden részéről, hogy közös megoldásokat keressenek az egymást követő gazdasági sokkhatások által meghatározott globális környezet kihívásaira. Ban Ki-Moon, a BFA elnöke szavaival élve „a bizonytalanság marad az év szava”. A korábbi ENSZ-főtitkár mindazonáltal optimista, szerinte a technológia és az innováció fogja kivezetni a világot a recesszióból, egészen a globális jólétbe.

Megnyitó beszédében Li Qiang kínai miniszterelnök hangsúlyozta, a kínai gazdasági növekedés dinamizmusa és lendülete erős. Mint mondta, országa új intézkedéseket fog bevezetni a belső fogyasztás fellendítése és a külföldi vállalkozások piacra jutásának növelése érdekében, miközben biztosítja a pénzügyi szektor stabilitását.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke két kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, a fórumon pedig megbeszéléseket folytatott Yi Gang kínai jegybankelnökkel, Chen Huaiyuval, Hainan tartomány kormányzóhelyettesével, valamint Zhou Xiaochuannal, a BFA alelnökével.

Az „Infláció, stagfláció és kamatemelések: Kötéltánc” című kiemelt panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek a jegybankelnök álláspontjával, miszerint „jelenleg a monetáris politika szigorítása és a gazdasági növekedési potenciál megőrzése közötti optimális határvonal valóban vékony, de pénzügyi stabilitás nélkül nincs fenntartható növekedés”.

Matolcsy György szerint „a XXI. század legnagyobb kihívása a környezeti fenntarthatóság megteremtése, és a fenntartható növekedési pálya érdekében a mai mennyiségi növekedésről át kell térnünk a minőségi növekedési struktúrára”. A jegybankelnök kiemelt felszólalója volt a „Pénzügyi infrastruktúrák és szolgáltatások a digitális korban” című beszélgetésnek is, amin Zhou Xiaochuan és Doni P. Joewono, az indonéz jegybank alelnöke is felszólalt.

A szerző külpolitikai újságíró, az Eurázsia felelős szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

Együttműködés az MNB-vel
A Boao Fórum az elmúlt években jó kapcsolatot ápolt a Magyar Nemzeti Bankkal. Zhou Xiaochuan, a BFA alelnöke –, aki jegybankelnökként 2018-ban az MNB Lámfalussy-díját is elnyerte – a 2020-as Eurázsia Fórum e-konferencia megnyitóján arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány kitörését követő kritikus helyzetben a világ országai az új kihívásokra csak együtt találhatnak választ. „A Covid utáni korszakban a digitális gazdaságot még gyorsabban kell folytatni és fejleszteni” – hangsúlyozta. Patai Mihály, az MNB alelnöke a 2020-as Boao Fórumon a jegybankok pénzügyi rendszerben betöltött jövőbeni lehetséges szerepéről, valamint a digitális jegybankpénz közép- és hosszútávú lehetőségeiről beszélt. A következő évi fórumon elmondott felszólalásában pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a központi bankoknak alapvető szerepük van a pénzügyi stabilitás megteremtésében és a gazdaság megfelelő likviditásának biztosításában. A BFA az Eurázsia Fórum támogatója is egyben, a két szervezet közt szoros kapcsolat épült ki.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások