Blokkosodás vagy együttműködés?
A 2010-es évek vége, majd a 2020-es évtized eleje a nyugati politikai elit körében egyre inkább a feltörekvő hatalmak – főképp Kína – miatti aggodalmakról szólt. A koronavírushoz köthető feszültségek és az orosz-ukrán konfliktus egyértelműen felerősítették azokat a hangokat, amelyek ideológiai, gazdasági és biztonságpolitikai szempontok alapján az USA vezette atlanti tömb elkülönülését támogatják. 
Blokkosodás vagy együttműködés?
Fókusz

Blokkosodás vagy együttműködés?

Fotó: iStock
Boros Eszter 23/05/2023 06:00

A 2010-es évek vége, majd a 2020-es évtized eleje a nyugati politikai elit körében egyre inkább a feltörekvő hatalmak – főképp Kína – miatti aggodalmakról szólt. A koronavírushoz köthető feszültségek és az orosz-ukrán konfliktus egyértelműen felerősítették azokat a hangokat, amelyek ideológiai, gazdasági és biztonságpolitikai szempontok alapján az USA vezette atlanti tömb elkülönülését támogatják. A „szétválás” jegyében az országoknak el kellene köteleződniük a nyugati pólus vagy a „globális Dél” mellett, amelynek hatalmi súlypontja Kína.

A XX. század végének változásai újjászülték Eurázsiát – azt a szuperkontinenst, amelyet a középkorig a Selyemút kötött össze, biztosítva a fűszerek, a selyem, a porcelán és más áruk, sőt az eszmék és a tudás áramlását is. A Kelettel való kapcsolat a nagy földrajzi felfedezések korától, azaz az atlanti világ felemelkedésétől kezdve hosszú időre háttérbe szorult (különösen a szárazföldön). A bolygó legnagyobb földtömege „szétszakadt” egy európai és ázsiai részre, mígnem Kína „reform és nyitás” politikája (az 1980-as évektől) el nem kezdte újra mozgásba hozni Eurázsia kötelékeit.

Először a kereskedelem, majd a beruházások és egyre inkább a személyes kapcsolatok révén számos „köztes” terület szerepe felértékelődött Közép-Ázsiától Kelet-Közép-Európáig. A pandémia előtt, 2018-ra Európa és Ázsia többet kereskedett egymással, mint Észak-Amerikával. A Kínából induló tehervonatok a szuperkontinens meghatározó elemei lettek (kiegészítve a tengeri útvonalakat, pl. Pireuszi kikötő). Új lendületet hozott a Peking által 2013-ban meghirdetett „Új Selyemút,” más néven Övezet és Út kezdeményezés, amely komplex eurázsiai gazdasági folyosót vizionál digitális, zöldgazdasági, egészségügyi és más beruházásokkal egyaránt.

Forrás: iStock
Kelet-Ázsia „kis óriásai”, Dél-Korea, Japán vagy Szingapúr mára szintén világgazdasági jelentőségre tettek szert a tudás-, technológiai és a zöldenergia-ipar számos területén. Az alábbi öt érv jól mutatja, hogy az eurázsiai együttműködés kiaknázása nélkül nincs fenntarthatósági fordulat:

1. Ázsia ma már nemcsak a karbonsemleges, körforgásos gazdaság eszközeinek fő gyártója, hanem a technológiák egyik top innovátora és kormányzati ösztönzője is, pl. napelem, elektromos és hidrogénmeghajtású autók, CO2-megkötés és -hasznosítás, fúziós energia.
2. Ázsiában a digitális gazdaság és társadalom jövőbeli mintái jelennek meg a platformgazdaság, a szuperszámítógépek és a mesterséges intelligencia, a metaverzum és a kapcsolódó jelenségek (blokklánc, nem helyettesíthető tokenek, virtuális valóság) révén.
3. A digitális jegybankpénzek átformálhatják a hálózatok működését, amelyek fejlesztésében nemcsak Kína, de pl. Thaiföld, az Egyesült Arab Emírségek és Szingapúr is élen járnak – nemcsak külön-külön, de közös kezdeményezésekkel is.
4. A regionális együttműködési formációk jelentősége növekszik a térségben a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerségtől (RCEP) a Sanghaji Együttműködési Szervezetig, a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetségétől (ASEAN) a Türk Tanácsig.
5. Az ázsiai felsőoktatási intézmények felzárkóznak a világ élvonalához. Míg 2010-ben 15 ázsiai egyetem fért be a tekintélyes QS World University Rankings rangsor első 100 helyezettje közé, addig 2023-ra ez a szám már 26-ra emelkedett.


A szerző a Magyar Nemzeti Bank vezető nemzetközi szakértője.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások