Budapestre látogat az egyik legbefolyásosabb kínai gondolkodó
Budapestre látogat a legnagyobb nevű kínai egyetem világszerte ismert és elismert professzora, Yan Xuetong.
Budapestre látogat az egyik legbefolyásosabb kínai gondolkodó
Fókusz

Budapestre látogat az egyik legbefolyásosabb kínai gondolkodó

Fotó: Wikipedia
Eurázsia/Magyar Nemzet 17/04/2024 19:10

Budapestre látogat a legnagyobb nevű kínai egyetem világszerte ismert és elismert professzora, Yan Xuetong.

Budapestre látogat a legnagyobb nevű kínai egyetem világszerte ismert és elismert professzora, Yan Xuetong. A világrangsorban a 18. helyen álló pekingi Tsinghua Egyetem Modern Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja – akit az amerikai Foreign Policy című magazin a világ száz legbefolyásosabb értelmiségi gondolkodója közé választott 2008-ban – a Danube Institute-ban tart nyilvános vitaindító előadást a kínai külpolitikát befolyásoló legfontosabb tényezőkről, az amerikai–kínai kapcsolatokról és a kínai társadalom előtt álló legfontosabb kihívásokról – számolt be a Magyar Nemzet.

A professzor április 18-án megrendezésre kerülő előadásán többek közt olyan kérdésekre kaphatunk választ, minthogy mely tényezők befolyásolják ma leginkább Kína külpolitikáját; milyen akadályok állnak Kína nemzeti megújulásának útjában; vagy éppen képes lesz-e Kína felülkerekedni Washington feltartóztatási stratégiáján?

A Magyar Nemzet cikke szerint Yan Xuetong önmagát politikai realistaként írja le, gyakran hangoztatott nézete szerint ugyanis a hatalom központi helyet foglal el a nemzetközi kapcsolatokban. Ennek ellenére úgy véli, hogy a puha hatalom – vagyis az emberi tekintély – végső soron nyer a kemény hatalom felett.

A professzor szerint a világ egy olyan ideológiával járna a legjobban, melyben az ugyan hanyatló, de még mindig uralkodó nyugati liberalizmus keveredik a hagyományos kínai értékekkel. Ebből a szempontból tehát Yan Xuetong egyáltalán nem számít Nyugat-ellenes gondolkodónak. 

Az államok közötti kapcsolatokban ugyan szerinte a feltörekvő hatalom gyengébb a hegemónnál, de ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a politikai vezetése gyengébb, nem pedig gazdasága vagy a kultúrája.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások