Csoma Mózes: Phenjani exodus

Csoma Mózes: Phenjani exodus


Kétségtelen, hogy Koreai-félsziget megosztottsága hosszabb távon is befolyásolja az eurázsiai integrációs törekvéseket. A kommunista diktatúraként működő Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Kim Dzsongun alatt folytatva a koreai Csoszon Királyság csaknem két és fél évszázados külvilágtól való elzárkózását, ma is mindent megtesz hatalmának megőrzése végett, miközben töretlenül fejleszti hadseregét és az Egyesült Államokkal továbbra is rendkívül feszült viszonyt ápol.

2020-ban a koronavírus-járvány megjelenése a világ más országaihoz hasonlóan Észak-Koreára is komoly hatást gyakorolt. Az állam vezetését komoly kihívás elé állította a Covid-19, amelyet a hatalmát féltő rezsim a lehetséges biztonsági kockázatok miatt is próbált megfékezni. A KNDK teljes határzárral és az országban tartózkodó külföldiek karanténba helyezésével reagált a fejleményekre. Nem meglepő módon a Phenjanban lévő külképviseletek tagjai számára komoly megpróbáltatásokat jelentettek az intézkedések, így 2020 tavaszától megindult a fővárosban tevékenykedő diplomaták és hozzátartozóik exodusa. A könyv elsősorban a külföldiek távozásának folyamatát követi nyomon, de egyúttal az észak-koreai rezsim politikai, gazdasági helyzetével, az intézkedések következményeivel is megismerteti az olvasót.

A beszámoló hitelességét támasztja alá, hogy a szerző a fenti események ideje alatt Magyarország nagyköveteként Szöulban tevékenykedett, ahonnan részletesen követhette figyelemmel a külföldiek távozásának folyamatát. Az olvasmányos, a szélesebb nyilvánosság számára is közérthető mű minden a téma iránt érdeklődő számára hasznos olvasmány.

Klemensits Péter - a szerző az Eurázsia Központ tudományos főmunkatársa.
Csoma Mózes: Phenjani exodus
Kiadó: L’Harmattan
Kiadás éve: 2023
ISBN: 9789634149811
Oldalszám: 209

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások