Csorba László: Akit a sors jókedvében teremtett

Csorba László: Akit a sors jókedvében teremtett


A Zrínyi Kiadó háromnyelvű (magyar, török és olasz) kötetben adta ki Csorba László Akit a sors jókedvében teremtett – Tüköry Lajos életútja (1830–1860) című életrajzát Tüköry Lajosról, három nemzet szabadságharcosáról.

Vannak korszakok a történelemben, amelyek ideális körülményeket teremtenek hősök felemelkedéséhez. Kétségtelenül ezek közé tartozott 1848–49, és sok szereplője nemcsak egy nemzethez kötődött, hanem több ország függetlenségi küzdelmeiben is feltűnt. Tüköry Lajos ezen katonák közé tartozott. Körösladányban született, 1830. szeptember 9-én s még nem volt 18 éves, amikor a forradalom kitörése által lelkesítve Bihar megyében csatlakozott a nemzetőrökhöz; majd Bem erdélyi hadseregében hadnagy lett. Ő is Törökországba emigrált 1849-ben, ahol főhadnagyként szolgált a damaszkuszi török lovasságnál, és részt vett a karszi küzdelmekben. Az itáliai Magyar Légióhoz 1859-ben csatlakozott, majd az Ezrekhez, és Garibaldi vezérkarának tagjaként Szicília földjére lépett az olasz szabadságharcosokkal, hogy megdöntsék a Bourbon-királyok hatalmát. Az általa vezetett rohamban súlyosan megsérült s 1860. június 6-án elhunyt. Temetésén Garibaldi méltatta az addigra már ezredesi rangra emelt magyar fiatalembert.

Tüköry emléke máig él. Palermóban és Körösladányban szobrot emeltek, a szicíliai városban és Budapesten utcát neveztek el tiszteletére, szülővárosában kiállítás mutatja be életét.

Csorba László: Akit a sors jókedvében teremtett

Kiadó: Zrínyi Kiadó
Kiadás éve: 2023
ISBN: 9789633279144
Oldalszám: 248

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások