Csúcsra értek a magyar–török kapcsolatok
Idén száz éve, hogy a modern korban Törökország és Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, a centenáriumi évfordulónak pedig külön jelentőséget ad, hogy a magyar–török kétoldalú viszony soha korábban nem volt olyan erős, mint most – ezt jelzik legalábbis a legmagasabb szintű kétoldalú találkozók és az egymás kölcsönös megsegítése érdekében tett gesztusok is.
Csúcsra értek a magyar–török kapcsolatok
Tükör

Csúcsra értek a magyar–török kapcsolatok

Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Tóth Loretta 23/05/2023 07:00

Idén száz éve, hogy a modern korban Törökország és Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, a centenáriumi évfordulónak pedig külön jelentőséget ad, hogy a magyar–török kétoldalú viszony soha korábban nem volt olyan erős, mint most – ezt jelzik legalábbis a legmagasabb szintű kétoldalú találkozók és az egymás kölcsönös megsegítése érdekében tett gesztusok is.

Soha korábban nem tapasztalt sebességen pörög a diplomáciai forgóajtó Magyarország és Törökország között. Ha csak az elmúlt néhány hónapot nézzük: január végén – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghívására – Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter látogatott Budapestre, ahol a két tárcavezető együtt bejelentette, az ukrajnai háború és az európai energiaellátási válság okozta globális biztonsági kihívások közepette a kiemelt stratégiai partnerségi megállapodás szintjére emelik a két ország közti együttműködést.

Blokkosodás helyett konnektivitás

Nem sokkal később, március közepén Orbán Viktor tett látogatást Ankarában a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozója apropóján, a magyar miniszterelnök azonban kétoldalú egyeztetéseket is folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Orbán Viktor a türk államok vezetőinek megköszönte, hogy ezekben a válságos időkben a béke hangját erősítik, a csúcstalálkozón mondott beszédében pedig azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a világgazdaság blokkosodása ellentétes a magyar érdekkel, Magyarország ugyanis nem a blokkosodásban, hanem a konnektivitásban, az összekötésben látja a jövőt.

„Ebben a türk államok kulcsszerepet játszhatnak, hiszen itt együtt vagyunk európai, kaukázusi és közép-ázsiai országok, amelyek a kölcsönös tisztelet alapján kapcsolódnak össze egymással, jó példát adva az egész világnak” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Energiabiztonság

Március végén pedig nem utolsósorban egy legfelsőbb szintű kétoldalú csúcsra is sor került a két ország között, ugyanis Novák Katalin köztársasági elnök szintén a török fővárosba utazott, hogy négyszemközti megbeszélést folytasson hivatali partnerével. A találkozót követően a két államfő közösen mondott köszönetet a magyar mentőcsapatoknak, akiknek „emberfeletti munkájukkal” 35 ember életét sikerült megmenteniük Törökország történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófáját okozó a február 6-i földrengést követően.

Novák Katalin és Recep Tayyip Erdogan egyeztetésének másik legfontosabb témája az energiabiztonság volt. Erdogan biztosította továbbá magyar hivatali partnerét, hogy továbbra is érkezni fog földgáz a Török Áramlaton keresztül Magyarországra, és Ankara abban is közreműködik, hogy az azeri gáz eljusson Magyarországra.

Törökországot egyébként földrajzi elhelyezkedése és geostratégiai jelentősége is megkerülhetetlenné teszi a nemzetközi diplomáciában (például kizárólag Ankara képes megakadályozni az orosz fekete-tengeri flotta kijutását a Földközi-tengerre), a NATO második legerősebb hadseregével rendelkező 85 millió lakosú ország ezért az ukrajnai háború idején is kulcsfontosságú partner hazánk számára: Magyarország biztonságos gázellátását jelenleg a Török Áramlat biztosítja, amely mára az egyetlen megbízható, százszázalékos kapacitással üzemelő, kelet–nyugati irányú vezeték Európában. Ezen az útvonalon keresztül tavaly 4,8 milliárd köbméternyi gáz érkezett Magyarországra, ami nagyjából a teljes fogyasztásnak a fele.

Százéves baráti egyezmény

A két ország közötti, minden korábbinál erősebb diplomáciai és gazdasági viszonyt ráadásul tökéletes keretbe foglalja, hogy éppen idén száz éve, hogy a modern korban Törökország és Magyarország diplomáciai kapcsolatot létesített egymással. Ennek fontosságát Erdogan az Orbán Viktorral és a Novák Katalinnal folytatott kétoldalú megbeszélését követően is hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy december 18-án lesz a századik évfordulója a török–magyar baráti egyezmény aláírásának, a 2024-es évet pedig a két ország közös kulturális éve aranyozza majd be.

A két nemzet közös emlékezetpolitikája tehát az idei centenáriumi évfordulón és jövőre is kiemelt prioritás mindkét országban, amelyet a különböző kulturális programok mellett nemzetközi tudományos konferenciákkal, magyar–török könyvkiadásokkal és egyéb, a két ország közös múltját és jövőjét bemutató programokkal igyekeznek emlékezetessé tenni.

A szerző külpolitikai szakújságíró, az Eurázsia felelős szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2023/II. számában jelent meg.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások