Dél-Koreában is megismerik a magyar futballt
A szegedi születésű futballista, Ádám Martin, az Ulsan Hyundai FC támadójaként kulcsszerepet vállalt abban, hogy csapata az Ázsiai Bajnokok Ligájában is szerepelhessen. A tizennyolcszoros magyar válogatott labdarúgó az Eurázsiának mesélt a távol-keleti sportolói élet kihívásairól.
Dél-Koreában is megismerik a magyar futballt
Sport

Dél-Koreában is megismerik a magyar futballt

Ádám Martin a koreai Ulsan Hyundai FC csapat mezében (Fotó: Ulsan Hyundai Facebook)
Lévai Ferenc 30/11/2023 12:16

A szegedi születésű futballista, Ádám Martin, az Ulsan Hyundai FC támadójaként kulcsszerepet vállalt abban, hogy csapata az Ázsiai Bajnokok Ligájában is szerepelhessen. A tizennyolcszoros magyar válogatott labdarúgó az Eurázsiának mesélt a távol-keleti sportolói élet kihívásairól.

– Hogyan került Dél-Koreába?

– Tavaly nyáron igazoltam Dél-Koreába az Ulsan Hyundai csapatába. Már az év elején is szerettek volna leigazolni, de akkor úgy éreztem, nem kell még váltanom, korai lenne szezon közben. Végül annyira kitartók voltak, végig éreztették, hogy szeretnének nagyon a soraikban tudni, hogy igent mondtam.

– Mit tudott az ázsiai labdarúgásról azt megelőzően, hogy oda igazolt?

– A legtöbb európai ember elsősorban az európai focit követi. Nyilván hallottam ezt-azt, de meccseket nem láttam. Amikor viszont komolyra fordult a klub érdeklődése, akkor már jobban utánanéztem, illetve néztünk, hogy hova is kerülnék, vagyis milyen a klub, az élet, a város. Abszolút pozitív volt, amit láttunk a videók alapján és a beszélgetések során. Később, amikor már kiutaztunk, akkor pedig beigazolódtak a várakozásaink, nem csalódtunk semmiben.

– Milyen tapasztalatai vannak Dél-Koreával, az ottani labdarúgással kapcsolatban?

– Jó véleménnyel vagyok a koreai bajnokságról. Az edzések és a mérkőzések is pörgősek, magas szintűek. Nagyon jó képességű játékosokkal találkoztam, főleg a támadó szekcióban. Meglepő dolognak elsőre azt mondanám, hogy minden nap látni a koreai játékosokon, fejlődni szeretnének. Nem csak a fiatalok, hanem azok is, akik már a karrierjük végéhez közelednek. Sokan a konditeremben vannak edzés előtt és után is. Ez számomra meglepő volt, mert Magyarországon ezt nem tapasztaltam meg ilyen mértékben és ennyire általánosan. Talán időnként túl sokat stresszelnek dolgokon a játékosok és az edzők. Mondjuk ez nem biztos hogy negatívum, csak furcsa nekem.

– A labdarúgás világán túl mi az, ami váratlanul érte Dél-Koreában?

– Amivel nem vagyok kibékülve, az a koreaiak vezetési stílusa és sokszor a sebesség. Ez lehet, hogy a támadói mentalitásomból adódik, de szeretek haladni a célom felé. Az elején féltünk az ételektől, de abszolút megszoktuk, sőt azt gondolom, nagyon jól főznek itt.

– Milyen a megítélése a magyar labdarúgásnak, Magyarországnak, a magyaroknak Dél-Koreában?

– Az Ulsan edzői stábja mindig követi a magyar válogatott labdarúgó-mérkőzéseket, gondolom miattam is, de tudnak mindent a magyar válogatott játékosokról is. Sokszor érdeklődnek, én pedig szívesen megosztom velük a véleményem. Nem csak itt Ulsanban, hanem egész Dél-Koreában jó a megítélése a magyar focistáknak. Többször hallottam, hogy látják milyen mentalitást, focitudást hoztam Ulsanba, és szívesen igazolnának magyar játékosokat még más csapatok is a ligában. Ez azért nekem is egy visszajelzés, hogy jó úton járok.

A magyar válogatott tagjai a Himnuszt éneklik a Bulgária elleni novemberi EB-selejtező végén, ahol Ádám Martin (középen) gólt szerzett. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

November hetedikén Malajziában játszott csapatával az Ázsiai Bajnokok Ligájában. Ezt a sorozatot úgy képzeljük el, mint az UEFA Bajnokok Ligáját?

– Elég jó iramú mérkőzést játszottunk egy nagyon jó malajziai csapat ellen. A helyzetek mindkét oldalon megvoltak, de egy kontra után győztes gólt szerzett az ellenfelünk. Nincs még veszve semmi, van még két forduló, meglehet a továbbjutás a csoportból. Minden csapat komolyan veszi ezt a sorozatot, mi is szeretnénk minél tovább jutni. A szaúd-arábiai liga olyan sztárokat igazolt, mint Cristiano Ronaldo, szóval egyre erősebb ez a nemzetközi porond is. Így kisebb az esély a végső győzelemre, de nem lehetetlen.

– Mely eredményeire, góljaira a legbüszkébb eddigi pályafutásában?

– Több ilyen dolog is van és mindegy, hogy hol játszottam, mindenhol voltak sikerek a pályafutásomban, amik sokat jelentettek, tovább lendítettek. Itt Ulsanban, a két bajnoki címünkre vagyok büszke. A tavalyi nagyot ütött, az sokkal nehezebb volt, mint az idei. Tavalyi a Jeonbuk elleni két gólom, amivel gyakorlatilag megnyertük a bajnokságot, örökre emlékezetes marad. Nem csak Ulsanban a legfontosabb góljaim ezek, hanem teljes eddigi karrierem során is ott van a top háromban. Természetesen a válogatott gólok után, azt gondolom azoknál nagyobb dolog nincs, és nem is lesz!

– Az ázsiai magánéletéről mit tudhatunk meg?

– Az első évben, körülbelül egy évig kint volt velem a családom, feleségem és nagyobbik fiam, Konor. Aztán terhes lett a feleségem, így ők nyár óta otthon tartózkodnak. Szeptemberben megszületett második kisfiam, Milos. De az idei évet otthon fogják még tölteni, jövőre leszünk újra együtt itt, Dél-Koreában. Nehéz időszak volt ez egyedül, mert ez volt az első, hogy külön voltunk ilyen távol és hosszú időre, de a nehezén már túl vagyunk, lassan újra együtt lehetünk.

– A magyar válogatott nagyon közel van az Európa-bajnokságra való kijutáshoz. Ezt hogyan éli meg?

– A válogatottban remek a légkör és öröm menni, játszani minden alkalommal. Nagyon jó, fiatal társaság jött össze, az eredmények is jönnek. Remélem, a novemberi selejtező mérkőzésekkel feltesszük az i-re a pontot és kijutunk az EBre! A klubcsapatban fontos szerepem van, kezdőként-csereként általában felváltva játszunk Minkyuval, a másik csatárral a posztomon. Mindegy, hogy gólt szerzünk vagy nem, általában tudjuk, hogy úgyis a másik játszik a következő találkozón. Elég sok mérkőzés van szezononként, így érthető a rotáció, de nem csak a csatár poszton van ez így, hanem szinte minden szekcióban. Marco Rossi, szövetségi kapitány figyelemmel kiséri, ki mennyit játszik a klubcsapatában, nálam sincs ez másképp, sőt van, amikor nézi is a meccseimet, már ha nem reggel hatkor van, magyar idő szerint.

A szerző sportújságíró, televíziós riporter.

Ez a cikk az Eurázsia 2023. decemberi számában jelent meg. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások