Délkelet-Ázsia érdeke a konnektivitás
Magyarország is hídszerepet játszhat az új világrendben, véli George Yeo volt szingapúri külügyminiszter.
Délkelet-Ázsia érdeke a konnektivitás
Tükör

Délkelet-Ázsia érdeke a konnektivitás

Fotó: Hegedüs Róbert
Őry Mariann 02/02/2024 06:00

Az Egyesült Államok számára is előnyösebb lenne a multipoláris világrend, de egyelőre nem hajlandó lemondani hegemón szerepéről, véli George Yeo, Szingapúr korábbi külügyminisztere, aki nemrég a Danube Institute meghívására járt Budapesten. Az Eurázsiának beszélt arról is, hogyan látja Délkelet-Ázsia szerepét az alakuló új világrendben, és miben hasonlít Szingapúr helyzete Magyarországéhoz.

Napjainkban a blokkosodás, Kelet és a Nyugat szétválasztására irányuló törekvések tanúi vagyunk. Ezzel szemben Magyarország kormánya a konnektivitás mellett érvel. Hová vezet ez a tendencia?

Magyarországnak kis országként – akárcsak Szingapúrnak – küzdenie kell a blokkosodás ellen. Az egyes blokkokon belül az országok, különösen a kis országok, bizonyos fegyelemnek vannak alávetve, ami valójában a szabadságjogaink korlátozását jelentené. A hétköznapi emberek szintjén a biztos megélhetés az elsődleges szempont, az, hogy szabadon kapcsolódhassunk azokhoz, akikhez kapcsolódni akarunk. A blokkosodást egészségtelennek, diszfunkcionálisnak és bizonyos mértékig erkölcstelennek tartom, mert az emberek életével játszik. (...)

A szerző külpolitikai újságíró, az Eurázsia felelős szerkesztője.

Ez a cikk az Eurázsia 2024. februári számában jelent meg, a teljes verzió csak később válik elérhetővé honlapunkon. A magazin elérhető országszerte többek közt az újságosoknál, hipermarketekben és benzinkutakon. Előfizetési lehetőségeiről pedig a neumannlapkiado@nje.hu címen érdeklődjenek!

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások