Egyenesen Thaiföldről
A minőségből nem engednek – fogadta megy a Kiss házaspár, amikor első éttermüket, a Tom Yumot megnyitották. A thai–magyar pár a kvalitás kérdésében azóta sem köt kompromisszumot, alapanyagaik jelentős részét Thaiföldről szerzik be, ételeiket thai szakácsok készítik. Úgy vélik, az étteremlánccá növekedett egységeik ezért népszerűek amellett, hogy kínálatukban számos olyan étel megtalálható, amely más éttermekben nem rendelhető.
Egyenesen Thaiföldről
Gasztronómia

Egyenesen Thaiföldről

Fotó: Hegedűs Róbert
Császár Tamás 08/09/2025 22:00

A minőségből nem engednek – fogadta megy a Kiss házaspár, amikor első éttermüket, a Tom Yumot megnyitották. A thai–magyar pár a kvalitás kérdésében azóta sem köt kompromisszumot, alapanyagaik jelentős részét Thaiföldről szerzik be, ételeiket thai szakácsok készítik. Úgy vélik, az étteremlánccá növekedett egységeik ezért népszerűek amellett, hogy kínálatukban számos olyan étel megtalálható, amely más éttermekben nem rendelhető.

Az első Tom Yum-étterem 2012 januárjában nyílt az Andrássy úton, amelyet Kiss Attila és thai felesége, Kiss Chichaya hozott létre. A földszinti hat asztal mellett ugyanennyi asztallal várták a vendégeket a galérián is. Emellett az emeleti nagyteremben akár ötven főt is le tudtak ültetni egyszerre. A rengeteg foglalás és gyakori telt ház miatt a házaspár úgy döntött, hogy újabb egységet nyitnak: a következő Tom Yum 2015-ben robbant be a budapesti gasztroszcénába, amely a Soroksári út elején várta a thai konyha szerelmeseit.

Továbbra is töretlen maradt a fejlődés, ezért 2017-ben egy újabb éttermet nyitott a házaspár, ezúttal Budakeszin – e riportot is ott rögzítjük. Eleinte kihívást jelentett a thai kultúrát megismertetni a helyiekkel, de jól haladnak ezen az úton. A három hagyományosnak mondható étterem mellett 2019-ben új fejezetet nyitottak a cég életében, amikor a Lupa Beach gasztrosétányán is létesítettek egységet.

A koronavírus-járvány – mint sok más céget – a Tom Yum-láncot is nehéz feladat elé állította. A pandémia következtében a lakosság szokásai megváltoztak: korábban nem szállítottak házhoz, de a világjárvány idején bevezették e szolgáltatást is. S mivel a házhoz szállításra továbbra is nagy igény mutatkozik, több online viszonteladó cégen keresztül a Tom Yum ételei is elérhetők.

A 2020-as évek is hoztak fejlesztést, a cég vásárolt egy food truckot (mozgó ételárust), és megnyitották standjukat a Hello Buda gasztroudvarban. A food truckra azért volt szükség, mert a céget számos alkalommal kérték fel fesztiválokra való kitelepülésre, amelynek a kocsi segítségével egyszerűbben képesek eleget tenni. Felmerülhet az olvasóban, miért kapta az első (s azt követően a többi) étterem a Tom Yum nevet. A tom yum egy tradicionális, csípős-savanykás leves, amelyben olyan különleges fűszernövények találhatók, mint a kaffirlime-levél, galangal, citromfű, ezek mellett adnak még a leveshez csiperkegombát, sült csilipasztát, kókusztejet, újhagymát és koriandert. Az étel jól ismert, ezért Kiss Chichaya tulajdonos javaslata alapján e nemzeti kincsről nevezték el a vendéglátóhelyeket.

Fotó: Hegedűs Róbert

A Tom Yum öndefiníciója szerint az originális thai ízvilágot közvetíti, vállalásukat thai szakácsok, thai fűszerek, szószok, paszták, curryk és más alapanyagok, valamint autentikus thai receptek segítségével valósítják meg. A csilit, a mangót vagy az A-osztályú jázmin rizst egyaránt Thaiföldről szerzik be. „A minőség kérdésében nem engedünk! Elképzelésünk meg is hozta gyümölcsét: a vendégek részéről érkező visszajelzések igazolták elhatározásunkat” – fogalmaz Kiss Attila. Hogy küldetésükkel elérik a kívánt hatást, azt jól példázza, hogy mind több magyar ismeri meg a valódi thai gasztronómiát, illetve a Tom Yum-éttermeket. Egyre többen térnek vissza étkezni, ami azt igazolja, hogy sikeresen haladnak a lefektetett célok felé.

A magyarok körében azért népszerű a thai konyha, vélekedik a házaspár, mert különleges, és jólfogyasztható. Mindeközben az edukáció lehetőségéről sem mondanak le: akkor is az étlapon tartanak egyes ételeket, ha a vendégek ritkábban rendelik, mert igyekeznek a thai csodát minél több emberrel megismertetni. Az ételeket eredeti receptek szerint készítik, nem igazították az európai vagy magyar ízléshez. Hogy e kérdésben se kelljen kompromisszumot kötniük, a házaspár úgy döntött, azokat az ételeket veszik fel az étlapra, amelyek a thai ízlés szerint visszafogottabbak. Olyan fogásokat választottak a thai konyha gazdag kínálatából, amelyekben nincs túl harsány vagy kirívóan extrém összetevő. Így akik megkóstolják a Tom Yum ételeit, nem fogják melléfogásként megélni választásukat, illetve akik jártak már Thaiföldön, s ott megkedveltek egy-egy ételt, azok számára sem okoz csalódást a megrendelt étel. Közismert, hogy a thai konyhában sok csilit használnak, amit az európai gyomor nem mindig képes tolerálni, ennek ellenére Kiss Attila elmondása szerint sokan megpróbálják a relatíve erősebb ételeket is.

A Tom Yumban megjelenik a thai regionalitás is, ám balanszban marad. Kiss Chichaya és családja az ország középső részéről származik, amely védettebb az idegen behatásoktól, ezért sem a harsányabb déli, maláj, sem az északi, kínai befolyás nem érvényesülhettúlságosan a régió gasztronómiájában. A Tom Yumok ezzel is megkülönböztetik magukat a többi thai étteremtől. Az étlapon – vezetve a szemet – egy-egy ételtípuson belül kiemelnek signature ételeket, amelyek jól reprezentálják a thai gasztronómiát, egyben az országot felkereső külföldiek is jól fogadják. Ez lehet például a tom yum leves vagy az ismert phad thai. Kiss Attila elmondja, hogy ezek az ételek egy thai eseményen is nagy valószínűséggel megjelennek, másik példaként a bazsalikomos, csilis húst, a wokban készülő a phad kra praót említi. Az ételek egyben azt is képviselik, milyen színes a thai konyha, egy-egy régiónak mennyi különlegessége van.

A legnépszerűbb ételek ugyancsak a signature körből kerülnek ki, vagyis az említetteken kívül például a pla lat pik (forró olajban ropogósra sült hal), a tem pu ra (pankómorzsás falatkák), a kaeng khiaw waan (zöld currys étel) vagy a phad med ma muang (kesudiós wokban készült étel zöldségekkel, rizzsel). Nagyon sok vendég kizárólag a Tom Yumban szeret garnélát vagy egyéb rákfélét fogyasztani, mert esküszik rá, hogy ott a legfinomabb. Kiss Attila rajong a thai konyháért, másnak talán egyszerűnek tűnő ételeket is nagy becsben tart. Ilyen például a jok moo, a rizsleves tojással, sok fűszerrel; az erős, karakteres thai leves, a kaeng som; a phad kratiem pik thai, ami leegyszerűsítve wokban megsütött fokhagymás hús; a khao pad, azaz a wokban sült tojásos rizs, vagy egy másik rizses étel, a pananag curry, utóbbiról azt tartja: egyszerűen zseniális. A nyári nagy melegben érdemes kipróbálni az – ugyancsak signature – thai gold és thai green teákat, amelyeket tejjel vagy alternatív tejekkel és sok jéggel szolgálnak fel – tudjuk meg Sztahó Renáta menedzsertől. Hozzáteszi: a teakülönlegességekhez a teafüvet Thaiföld északi részén termesztik, közel Burmához és Laoszhoz.


Ez a cikk az Eurázsia 2025. szeptemberi számában jelent meg.
Fotó: Hegedűs Róbert
PAW PIA SOD: (NYÁRI TEKERCS, VÁLASZTHATÓ VEGETÁRIÁNUS VAGY RÁKOS VÁLTOZATBAN)

HOZZÁVALÓK:
Alap (mindkét verzióhoz):
• Rizslap
• Sárgarépa – vékony csíkokra vágva
• Uborka – vékony csíkokra vágva
• Tölgysaláta
• Rákos változathoz főtt garnéla (megtisztítva, hosszában félbevágva)

ELKÉSZÍTÉS

Készítse elő az alapanyagokat: vágja fel az összes zöldséget vékony csíkokra. Egy nagyobb, sekély tálban áztasson be egy rizspapírt langyos vízben 5–10 másodpercig, amíg hajlékony lesz, de nem túl puha. Helyezze a rizspapírt egy tiszta deszkára, majd halmozza rá a zöldségeket és opcionálisan a rákot. Hajtsa be a két oldalát, majd alulról felfelé szorosan tekerje fel, mint egy burritót. Keverje össze a hozzávalókat: majonéz, csili, koriander, citromlé, cukor, halszósz. Vágja félbe a tekercseket, és tálalja a szósszal.

Továbbiak

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások