Együttműködés, stratégiai autonómia és béke – a davosi Világgazdasági Fórum legfontosabb gondolatai
Véget ért az idei davosi Világgazdasági Fórum, ahol a világ vezetői és a gazdasági elit értékelték a mögöttünk álló évet és megosztották elképzeléseiket az idei esztendővel kapcsolatban. 
Együttműködés, stratégiai autonómia és béke – a davosi Világgazdasági Fórum legfontosabb gondolatai
Tükör

Együttműködés, stratégiai autonómia és béke – a davosi Világgazdasági Fórum legfontosabb gondolatai

Fotó: AFP/Anadolu Agency/Halil Sagirkaya
Eurázsia 20/01/2024 09:48

Véget ért az idei davosi Világgazdasági Fórum, ahol a világ vezetői és a gazdasági elit értékelték a mögöttünk álló évet és megosztották elképzeléseiket az idei esztendővel kapcsolatban. Cikkünkben a legfontosabb megszólalok gondolatait gyűjtöttük össze.

A kínai gazdaság fellendült és növekedésnek indult, a becslések szerint ez elérheti az 5,2 százalékot, ami magasabb, mint a tavaly év elején kitűzött cél – fogalmazott Li Qiang kínai miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében. A világ országainak vezetői és a gazdasági elit évről-évre összegyűl Svájcban, a Világgazdasági Fórum az első jelentősebb esemény, melyen az államok meghatározzák az adott évre vonatkozó céljaikat, politikájukat és értékelik az előző év teljesítményét.

„Európai barátaim megtanítottak arra, hogy az Alpok fenséges szépségét csak úgy lehet teljes mértékben értékelni, ha az ember távolról nézi. Ahogy én látom, ugyanez a helyzet a kínai gazdasággal is, ki kell szélesíteni a látókört, hogy objektíven és átfogóan lássuk a teljes képet” – mutatott rá a kínai kormányfő.

Ahogy azt a South China Morning Post angol nyelvű hongkongi hírportál beszámolójában megjegyzi, Li Qiang hét év óta a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki felszólalt a konferencián. 2017-ben Xi Jinping kínai elnök mondott beszédet Davosban.

A multilateralizmus fontosságát hangsúlyozva Li Qiang kiemelte, hogy Peking nem mond fel önkényesen megállapodásokat, nem lép ki szervezetekből és nem kér más országokat arra, hogy válasszanak oldalt. A kormányfő itt kiemelte, az Egyesült Államok számára lakmusz teszt, hogy teljesíti-e az őt terhelő nemzetközi kötelezettségeket vagy sem.

A miniszterelnök emellett arra kérte a vállalatokat, hogy gondolják át „kockázatmentesítő” magatartásukat (a közbeszédben „de-risking”-ként ismert fogalom), hiszen a kínai piac nem kockázatot, hanem lehetőséget jelent. „Kína továbbra is elkötelezett a nyitás mellett, továbbra is kedvező feltételeket teremtünk, hogy a világ részesüljön a Peking nyújtotta lehetőségekből” – húzta alá.

AFP/Anadolu Agency/Halil Sagirkaya

Emmanuel Macron a Washington és Peking közötti feszültségek csökkentésére szólított fel Davosban. A francia elnök beszédében hangsúlyozta, az Európai Unió számára kulcsfontosságú jelentőséggel bír, hogy képes lesz-e csökkenteni függőségét a nagyhatalmakkal szemben.

Mint mondta, a kockázatcsökkentés stratégiája teljesen elfogadott kínai részről és tisztességes módja az együttműködésnek. „Legyünk teljesen őszinték. Európának nem jó, ha az ellátási láncok bizonyos részein teljes mértékben az Egyesült Államoktól függ” – húzta alá a francia elnök.

Macron hangsúlyozta, az Európai Unió éppen azért jött létre, hogy az európai államok ne függjenek nagyhatalmaktól. A francia vezető szerint az autonómia kulcsfontosságú „Európa hangjának megőrzése” szempontjából. „Az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy Ázsiával, Afrikával és más országokkal tárgyaljon, s ne úgy tegye ezt, mintha teljes mértékben függne az Egyesült Államoktól” – húzta alá.

AFP/Anadolu Agency/Halil Sagirkaya

Washington és Peking elkötelezett a közös érdekek mentén való együttműködés mellett, annak ellenére, hogy számos ellentét fennáll kapcsolataikban – fogalmazott Antony Blinken. Az amerikai külügyminiszter elmondta, az Egyesült Államok legfontosabb célja, hogy a Tajvani-szorosban a feszültségek ellenére továbbra is megmaradjon a stabilitás, ennek fenntartását pedig a kínai–amerikai kapcsolatok egyik legnagyobb sikereként értékelte.

Az amerikai diplomácia vezetője elmondta, az előttünk álló évben több egyeztetésre kerül majd sor a két szemben álló nagyhatalom és vezetőik között.

A fórumon felszólalt Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója is, aki kiemelte, a katonai kommunikáció helyreállítását követően a felek további kommunikációs csatornák megnyitásán dolgoznak. „Peking és Washington új párbeszédet indít, melynek célja a mesterséges intelligencia kockázatainak minimalizálása és kezelése” – húzta alá.

Facebook/Novák Katalin

Nagyon fontos, hogy elkerüljünk egy harmadik világháborút és megakadályozzuk a konfliktus eszkalációját – hangsúlyozta Novák Katalin a davosi fórum egyik panelbeszélgetésén. A köztársasági elnök hozzátette: Magyarországot – a földrajzi elhelyezkedése és az Ukrajna területén élő magyar kisebbség miatt – nemcsak közvetve, de közvetlenül is sújtja az orosz agresszió. Úgy fogalmazott: a háború és az agresszió soha nem lehet megoldás.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna megnyerheti-e ezt a háborút, Novák Katalin azt mondta: Oroszország nem győzhet. A magyar államfő megerősítette, hogy elítéli az orosz agressziót. „Már a beavatási beszédemben is egyértelművé tettem, hogy elítélem Oroszország agresszióját. Újra és újra meg kell erősíteni, hogy ki az agresszor és ki áll megszállás alatt. Ukrajna lerohanásával Oroszország átlépte a Rubicont. A magyar kormány kezdettől fogva azon az állásponton van, hogy ennek nem lett volna szabad megtörténnie, hiszen mi a második világháború utáni európai békevágyat szeretnénk megőrizni” – magyarázta Novák Katalin, majd a béke fontosságát emelte ki.

„Mindent meg kell tegyünk a harmadik világháború elkerüléséért. Szeretném kihangsúlyozni, hogy jelenleg a NATO és az Európai Unió nem áll háborúban. El kell kerülnünk, hogy belesodródjunk a háborúba. Ukrajna támogatása mellett szeretném, ha azt is szem előtt tartanánk, hogy megőrizzük a békét országainkban. Három gyermek édesanyjaként is ki kell emelnem, mennyire nagy kincs az, hogy egy biztonságos országban élhetünk” – hangsúlyozta a magyar államfő.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások