Elhunyt Henry Kissinger
Százéves korában meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai nemzetbiztonsági elnöki tanácsadó és külügyminiszter, a huszadik századi amerikai diplomácia egyik meghatározó alakja.
Elhunyt Henry Kissinger
Tükör

Elhunyt Henry Kissinger

Fotó: AFP/Brendan Smialowski
Eurázsia 30/11/2023 08:45

Százéves korában meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó és külügyminiszter, a huszadik századi amerikai diplomácia egyik meghatározó alakja.

Henry Kissinger connecticuti otthonában hunyt el szerdán, tanácsadó cége, a Kissinger Associates Inc. közleménye szerint, halálának okát nem közölték.

Kissinger a májusi, századik születésnapja után is aktív volt, részt vett a Fehér Házban tartott megbeszéléseken, könyvet adott ki a vezetői stílusokról - ami nemrég magyarul is megjelent Az állam vezetéséről - Hat politikai stratégia a XX. századból címmel -, és tanúskodott egy szenátusi bizottság előtt az Észak-Korea jelentette nukleáris fenyegetésről. Júliusban meglepetésszerű látogatást tett Pekingben, hogy találkozzon Xi Jinping kínai elnökkel - idézte fel írásában a Reuters.

Az 1970-es években, a hidegháború kellős közepén, Richard Nixon republikánus elnök nemzetbiztonsági tanácsadójaként, majd külügyminiszterként az évtized számos korszakváltó globális eseményére hatással volt Kissinger - emlékeztetett a hírügynökség, hozzátéve, hogy az ő erőfeszítései vezettek az Egyesült Államok diplomáciai nyitásához Kínával, mérföldkőnek számító amerikai-szovjet fegyverzetellenőrzési tárgyalásokhoz, Izrael és arab szomszédai közötti kibővített kapcsolatokhoz, valamint az Észak-Vietnámmal kötött párizsi békeszerződéshez.

A szovjet befolyás csökkentésére törekedve Kissinger kapcsolatba lépett Kínával, és két alkalommal is elutazott oda, köztük egy titkos találkozóra, ahol fogadta Csou En-laj miniszterelnök. Ennek eredménye volt Nixon történelmi jelentőségű csúcstalálkozója Pekingben Mao Ce-tung elnökkel, és a két ország közötti kapcsolatok hivatalossá tétele - emlékeztetett a Reuters.
Mao Ce-tung és Henry Kissinger (Fotó: AFP)
A zsidó származású Heinz Alfred Kissinger 1923. május 27-én született a németországi Fürthben, és 1938-ban menekült családjával az Egyesült Államokba. Nevét Henryre angolosítva 1943-ban honosított amerikai állampolgár lett, a második világháborúban a hadseregben szolgált Európában, majd ösztöndíjjal a Harvard Egyetemre járt, ahol 1952-ben mesterdiplomát, 1954-ben pedig doktori címet szerzett. A következő 17 évben a Harvardon tanított.

Ez idő alatt Kissinger kormányzati ügynökségek tanácsadójaként dolgozott,1967-ben is, amikor a külügyminisztérium közvetítőjeként tevékenykedett Vietnamban. Lyndon Johnson elnök kormányához fűződő kapcsolatait arra használta fel, hogy a béketárgyalásokkal kapcsolatos információkat továbbítsa a Nixon-tábornak - idézte fel a Reuters. Miután Nixon elnök belebukott a Watergate-botrányba, Kissinger külügyminiszterként folytatta Gerald Ford elnök alatt, de élete hátralévő részében is meghatározó volt a véleménye a külpolitikában.

Az 1973-as békedíja - amelyet az észak-vietnami Le Duc Thóval közösen ítélt oda, aki aztán visszautasította azt - az egyik legvitatottabb volt. A Nobel-bizottság két tagja lemondott a választás miatt, mivel kérdések merültek fel Kambodzsa titkos amerikai bombázásával kapcsolatban. Kissingert sok kritika érte a chilei elnök Salvador Allende elleni puccs támogatása miatt is.

A kormányból való 1976-os távozása után Kissinger befolyásos tanácsadó céget alapított New Yorkban, amely a világ vállalati elitjének adott tanácsokat. Számos fórumon felszólalt, könyveket írt, rendszeresen hozzászólt nemzetközi ügyekhez és találkozott a világ vezetőivel.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások