Elhunyt Toriyama Akira, a Dragon Ball alkotója
68 éves korában elhunyt Toriyama Akira, minden idők egyik legkelendőbb japán képregénye, a Dragon Ball alkotója.
Elhunyt Toriyama Akira, a Dragon Ball alkotója
Kultúra

Elhunyt Toriyama Akira, a Dragon Ball alkotója

Toriyama Akira 1982-ben (Fotó: AFP/ JIJI Press/STR)
Eurázsia 08/03/2024 20:57

68 éves korában elhunyt Toriyama Akira, minden idők egyik legnépszerűbb japán képregénye, a Dragon Ball alkotója.

Toriyama Akira halálhírét a hivatalos Dragon Ball Z-fiókon tették közzé az X-en péntek hajnalban, a közlemény szerint halálát az agyi vérömleny okozta, írta az MTI.

A közleményben azt írták, Toriyama Akira még mindig hatalmas lelkesedéssel alkotott, és váratlan halála miatt több munkája is befejezetlen maradt. A művész március 1-jén halt meg, temetését szűk körben tartották.

A Dragon Ball sorozat a Weekly Shounen Jump magazinban jelent meg 1984-től 1995-ig. Később egy 42 kötetet magába foglaló könyvsorozatban újranyomták. 2004-ben a manga újra megjelent 34 kötetben. A Dragon Ball minden idők egyik legsikeresebb mangasorozatává nőtte ki magát, amelyből több mint 260 millió példányt adtak el világszerte, több mint 20 országban, emlékeztetett a Japan Times.

Son Goku, a Dragon Ball főhősének szobra Tokióban (Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Miho Takahashi)
Anime-adaptációi, köztük a Dragon Ball Z és a Dragon Ball Super a világszerte rendkívül népszerűvé váltak, több mint 40 országban vetítették őket. A sorozat alapján többek között akciófigurák, gyűjtőkártyák, ruházati cikkek és videojátékok is készültek.
Emléksarkot alakítottak ki Toriyama Akira tiszteletére egy fukuokai könyvesboltban (Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Tosei Kisanuki)

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások