Elveszett a „nyugati bónusz” a kínai autópiacon
Amíg eddig, évtizedeken át a kínai vásárló természetesnek vette, hogy felárat fizet valamiért, ami Nyugatról jön, vagy nyugati technológiával készül Kínában, mára megtörtént a teljes emancipációja a kínai termékeknek a kínai vásárló szemében.
Elveszett a „nyugati bónusz” a kínai autópiacon
Selyemutak

Elveszett a „nyugati bónusz” a kínai autópiacon

Borítókép: Hycan.com.cn
Eurázsia 23/06/2023 07:00

A Simon-Kucher globálisan működő vállalati tanácsadással foglalkozó cég friss felmérése szerint elveszett a „nyugati bónusz” a kínai autópiacon. Ez azt jelenti, hogy amíg eddig, évtizedeken át a kínai vásárló természetesnek vette, hogy felárat fizet valamiért, ami nyugatról jön, vagy nyugati technológiával készül Kínában, mára megtörtént a teljes emancipációja a kínai termékeknek a kínai vásárló szemében, írja Várkonyi Gábor autópiaci szakértő a Facebook-oldalán.

– A német autók a felmérés szerint a világ országainak túlnyomó többségében továbbra is a leginkább vágyottak, Kínában is – mutat rá a szerző, hozzátéve, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 85 százaléka német autót választana magának. – A döbbenetes, de egyáltalán nem meglepő adat az, hogy 84 százalékuk a kínai termékeket pont ugyanennyire tartja attraktívnak – jegyzi meg.

A szakértő hangsúlyozza, felfoghatatlan gyorsasággal változik tehát a világ legnagyobb autópiacán a vásárlók értékítélete, és nagyon rövid időn belül minden előnye el fog veszni a külföldi termékeknek a hazaiakhoz képest. – Ez jót fog tenni a versenynek – teszi hozzá, emlékeztetve, hogy 10 évvel ezelőtt ez mennyire nem tűnt lehetségesnek.

A szakértő által szemlézett felmérés szerint a német autóvásárlók 18 százaléka venne kínai autót, a villany autóval közlekedők 26 százaléka döntene kínai termék mellet legközelebb. – Ezek nem tűnnek magas számoknak, de valójában nagyon is azok, ha belegondolunk, hogy lényegében nincs múltja a kínai gyártóknak Európában, sőt 10 éve lesajnált vicc kategóriában voltak számon tartva – magyarázza.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások