Enyhülhet a kereskedelmi feszültség az EU és Kína között 
A hét elején Kínába látogatott az Európai Bizottság kereskedelmért felelős biztosa, ahol tárgyalásokat folytatott He Lifeng kínai miniszterelnök-helyettessel.
Enyhülhet a kereskedelmi feszültség az EU és Kína között 
Tükör

Enyhülhet a kereskedelmi feszültség az EU és Kína között 

Fotó: AFP/Pedro Pardo
Eurázsia 27/09/2023 17:00

A hét elején Kínába látogatott az Európai Bizottság kereskedelmért felelős biztosa, ahol tárgyalásokat folytatott He Lifeng kínai miniszterelnök-helyettessel. Az egyeztetések eredményeképp Brüsszel és Peking különböző vitarendezési mechanizmusok létrehozásában, valamint a párbeszéd fenntartásában állapodott meg. Az Európai Unió azonban nem lép vissza a Kínát korlátozó intézkedéseitől, még Peking felszólítására sem.

– Az uniós vállalatok részesei szeretnének lenni Kína siker történetének, ezért fontos, hogy időt szenteljünk a megfelelő vállalati környezet kialakítására – fogalmazott Valdis Dombrovskis kereskedelemért felelős uniós biztos hétfőn Pekingben. Az európai politikus He Lifeng kínai miniszterelnök-helyettessel folytatott tárgyalásokat, melynek során a felek megvitatták a piachoz való hozzáférés, valamint más kereskedelmi aggályok kérdését – számolt be a Nikkei Asia hírportál. 

He Lifeng közölte, Peking hajlandó a jövőben növelni az EU-ból érkező import mértékét. – Kína reméli, hogy az unió visszafogottabb lesz a Pekinggel szembeni intézkedések alkalmazásával, valamint stabilizálni próbálja a Kína–EU kereskedelem további fejlődését – hangsúlyozta a kínai miniszterelnök-helyettes. 
AFP/Pedro Pardo

Dombrovskis elmondta, az unió nyitott a versenyre, beleértve az elektromos járművek piacát is, ugyanakkor ennek mindenképp tisztességesnek kell lennie. – Az európai országoknak óvatosnak kell lenniük és továbbra is szabad és nyitott piacot kell fenntartaniuk – figyelmeztetett He Lifeng, utalva ismét az unió már említett intézkedéseire, melyet egyszerű protekcionizmusnak nevezett. 

Az uniós biztos továbbá azt is bejelentette, hogy a két munkacsoportot hoznak létre a piacokhoz való hozzáférés, valamint a pénzügyi szektor adatainak kezelésével kapcsolatos kérdések rendezésére, illetve a beszállítási láncokkal kapcsolatos vitás ügyek megoldására. 

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások