Erdoğan: Törökország már semmit sem vár az Európai Uniótól
Recep Tayyip Erdoğan török elnök kijelentette, hogy Ankara már semmit sem vár az Európai Uniótól, miután az ország csatlakozási folyamata már lassan 40 éve húzódik.
Erdoğan: Törökország már semmit sem vár az Európai Uniótól
Tükör

Erdoğan: Törökország már semmit sem vár az Európai Uniótól

Fotó: AFP/Török elnöki sajtóiroda
Eurázsia 06/10/2023 08:30

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kijelentette, hogy Ankara már semmit sem vár az Európai Uniótól, miután az ország csatlakozási folyamata már lassan 40 éve húzódik – számolt be mások mellett a Middle East Monitor hírportál.

Mi minden ígéretünket teljesítettük, amit az Európai Uniónak tettünk, ők viszont szinte egyet sem – mutatott rá Erdoğan a török parlament őszi nyitóülésén elmondott beszédében. Mint fogalmazott, Ankara nem fogad el új feltételeket vagy követelményeket a blokkhoz való csatlakozáshoz. – Amennyiben nem vonnak vissza bizonyos igazságtalan intézkedéseket, akkor teljesen elveszítik a jogukat, hogy politikai, társadalmi, gazdasági vagy katonai elvárásokat fogalmazzanak meg velünk szemben – húzta alá a török elnök.

Erdoğan hangsúlyozta: ha az Európai Uniónak szándékában áll véget vetni Törökország csatlakozási folyamatának, amely csak papíron létezik, akkor ez Brüsszel dolga lesz.

A török elnök azután ment neki az uniónak, hogy pár napja az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Törökországot, amiért börtönbüntetésre ítélt egy tanárt, akinek feltételezhetően köze volt a 2016-os sikertelen államcsínyhez. – Ez volt az utolsó csepp a pohárban – hangsúlyozta Erdoğan. Aláhúzta, Törökország nem fog egy lépést sem hátrálni az árulók elleni küzdelemben.

A weboldalunkon sütiket (cookie-kat) használunk. Az Ön beleegyezésével ezeket arra használjuk, hogy mérjük és elemezzük a weboldal használatát.
Információk és beállítások